Zorgtoeslag per 2014 afgeschaft

Zorgtoeslag stoppen

In 2014 willen de VVD en de PvdA de zorgtoeslag gaan afschaffen. Wanneer de premies voor de zorgverzekering inkomensafhankelijk gaan worden, heeft de zorgtoeslag geen bestaansrecht meer. Dit is door bronnen rond de kabinetsformatie naar buiten gebracht. In 2006, met de invoering van het nieuwe zorgstelsel, is de zorgtoeslag ingevoerd om inkomensafhankelijk tegemoet te komen in de zorgkosten. Op dit moment ontvangen circa 5 miljoen Nederlanders een toeslag, afhankelijk van het inkomen.

Indien de zorgtoeslag wordt afgeschaft zal dit een besparing van 4,5 miljard euro voor de overheid opleveren. Een verlaging in de derde schijf van de inkomensbelasting, van 42 naar 38 procent, zorgt er dan voor dat de besparing op de zorgtoeslag direct naar de burgers wordt teruggegeven.

„Het huidige systeem laat duidelijk aan burgers zien wat de zorg nu kost. Als de toeslag verdwijnt, maakt dat de zorg minder transparant. Er is dan immers niet meer één prijs, maar een hele waaier van verschillende prijzen voor verschillende mensen”, aldus Marcel Canoy, hoogleraar zorgeconomie en hoofdeconoom bij adviesbureau Ecorys.

“De premie zal voor veel mensen lager uitvallen, doordat de zorgtoeslag komt te vervallen. Hierdoor is de reden om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering ook minder groot. Zorgverzekeraars hebben hierdoor waarschijnlijk minder de neiging om te gaan concurreren”.