Werken en wonen in het buitenland, wat doe je met je zorgverzekering?
Ben je van plan om (tijdelijk) te gaan werken of wonen in het buitenland, dan ligt het er aan of je in Nederland verzekerd kunt blijven voor je zorgverzekering. Hieronder hebben wij de meest voorkomende situaties geschetst waarbij een zorgverzekering soms wel en soms niet noodzakelijk is.
Met pensioen of met een uitkering in het buitenland?
Woon je in het buitenland en ontvang je pensioen of een uitkering uit Nederland, dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering. Hier is het afhankelijk van het land waar je gaat wonen hoe je je dient te verzekeren. Hiervoor gelden twee opties:
- Wonen in een verdragsland? Een verdragsland is een land waar Nederland afspraken mee heeft over de vergoeding van medische zorg. Is dit het geval dan kun je je registreren bij het Zorginstituut Nederland. Je betaalt dan een bijdrage aan het instituut om verzekerd te zijn van medische zorg in het buitenland.
- Wonen in een niet verdragsland? Dan dien je een zorgverzekering af te sluiten in het land je je gaat vestigen.
Wonen in Nederland en werken in het buitenland?
Woon je in Nederland en werk je in het buitenland? Dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering en dien je je te verzekeren in het land waar je werkt. Net als in Nederland kun je je gezinsleden meeverzekeren.
Tijdelijk wonen of werken in het buitenland?
Ga je tijdelijk wonen of werken in het buitenland, kan dit wel gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Het hangt er vanaf hoe lang je daar blijft. Voor gedetacheerden kan dit maximaal tot 24 maanden. Vertrek je zonder contract van een Nederlandse werkgever dan kun je je vaak het beste verzekeren via de werkgever in het land waar je werkzaam bent.
Wonen en studeren in het buitenland?
Ga je tijdelijk wonen en studeren in het buitenland, dan ben je vaak verplicht om je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Dit kan wel veranderen als je ook een bijbaantje neemt en dus gaat werken in het buitenland. Je kunt het beste even contact op nemen met je huidige zorgverzekeraar om te zien of je aanvullende formulieren, zoals het 111 formulier, moet aanvragen voor je vertrek om verzekerd te zijn van de zorg in het land waar je gaat studeren.
Denk aan de aanvullende zorgverzekering!
Let wel, voor alle mogelijkheden waarbij een zorgverzekering noodzakelijk is, is het verstandig om in het bezit te zijn van een aanvullende zorgverzekering. Daar de kosten in het buitenland voor medische zorg een stuk hoger kunnen zijn en de basisverzekering slechts het maximale Nederlandse tarief dekt. De aanvullende zorgverzekering is in veel gevallen enkel af te sluiten tijdens de overstapperiode aan het einde van het jaar. Denk je dus dat je volgend jaar naar het buitenland te gaan voor je werk of woonverblijf? Sluit dan een aanvullende dekking af om niet voor extra kosten te staan, indien je gebruik moet maken van medische zorg in het buitenland. Start direct met het vergelijken van je zorgpremie.