Wat is haptonomie?
Haptonomie richt zich onder andere op de ontwikkeling van het gevoelsleven en de tastzin. Het gaat om hoe mensen zich voelen en hoe deze gevoelens hun gedrag beïnvloeden. Haptotherapeutische begeleiding kan mensen helpen anders om te gaan met spanning, door moeilijkheden niet vanuit angst te benaderen, maar er open voor te staan.
Haptonomie is ontwikkeld door Frans Veldman. Het woord “haptonomie” is samengesteld uit “hapsis,” wat staat voor gevoelscontact, en “nomos,” wat wet betekent. Samen vormt dit de term “haptonomie,” wat staat voor ‘de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven’.
Voor wie is haptonomie geschikt?
Haptonomie kan o.a. helpen bij:
- depressie
- burn-out
- hyperventilatie
- rouwverwerking
- stress
Is haptonomie een geneeswijze of een therapie?
Haptonomie is geen geneeswijze of therapie, maar een benaderingswijze. In deze benadering wordt het menselijke gevoelsleven bestudeerd. Er wordt onderzocht wat de patiënt zelf kan veranderen aan zijn of haar problematiek, vanuit persoonlijke vermogens en mogelijkheden.
Het is belangrijk dat de patiënt actief meedoet in de behandeling. De patiënt leert beter om te gaan met zijn of haar lichamelijke gevoelens en krijgt inzicht in de wisselwerking tussen het lichamelijke en geestelijke gevoelsleven. Daarnaast leert men ook beter om te gaan met pijn.
Welbevinden en zelfontplooiing van de mens
In onze huidige maatschappij zijn onze contacten vaak oppervlakkig en functioneel. Haptonomie houdt zich bezig met ons, in de gemoed rakende contacten, die voor het persoonlijk welbevinden en de zelfontplooiing van de mens van groot belang zijn. Als een mens affectief wordt aangeraakt komt hij/zij tot zichzelf en kan hij/zij zich openen naar anderen en naar zijn/haar eigen leefwereld.
Wat is de vergoeding voor haptonomie?
Vanuit het basispakket wordt er geen vergoeding verstrekt voor haptonomie. Mogelijk kun je een vergoeding ontvangen vanuit een aanvullende verzekering, mits je deze hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. Voor vergoedingen uit een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staan alle vergoedingen waarop je recht hebt vermeld. In de zorgvergelijker vind je de vergoeding per zorgverzekeraar voor een behandeling haptonomie. Ben je op zoek naar een behandelaar voor haptonomie, dan kun je terecht op de website van de Vereniging van Haptotherapeuten.