Wat is haptotherapie?
Deze therapie helpt mensen zich (weer) te openen voor hun gevoelsleven en dat van anderen. De therapie bestaat onder andere uit gesprekken met de therapeut, waarin de gevoelsmatige betekenis van jouw verhaal naar voren komt. Aanraking tussen de therapeut en de patiënt is een essentieel onderdeel van de behandeling.
De focus ligt op de gevoelsbeleving van de patiënt en hoe hij of zij omgaat met zichzelf en met anderen. Belangrijke aspecten van haptotherapie zijn het gevoel van eigenwaarde, het belang van affectieve relaties, de gidsende kracht van gevoelens en het ontwikkelen van een authentieke, open levenshouding.
Is haptotherapie geschikt voor lichamelijke en psychische klachten?
Haptotherapie is geschikt voor lichamelijke klachten waarbij geen directe lichamelijke oorzaak aanwezig is, zoals:
- Slaap- of concentratiestoornissen
- Vermoeidheid
- Spanningshoofdpijn
- Schouder- en nekpijn
Daarnaast is deze therapie ook effectief voor gevoelsmatige en psychische klachten, zoals:
- Ontevredenheid over het eigen functioneren
- Prikkelbaarheid
- Onzekerheid
- Relationele problemen
Is het mogelijk om naast haptotherapie een andere therapie te ondergaan?
Meestal is dit wel mogelijk, het is wel belangrijk dat de therapeuten weten dat je twee verschillende therapieën ondergaat. Indien de therapeuten willen overleggen met elkaar is dit alleen mogelijk als jij hier zelf toestemming voor geeft.
Hoe weet ik of een haptotherapeut erkend is?
Een erkend (en geregistreerde) haptotherapeut dient te voldoen aan de eisen van de vereniging van haptotherapeuten, dit is de beroepsvereniging van hapthoterapeuten. Of er moet worden voldaan aan de eisen van de NFG, dit is de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg. De eisen die worden gesteld hebben o.a. betrekking op de opleiding, inrichtingseisen van de praktijk, nascholing en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Wat is de vergoeding voor haptotherapie?
Vanuit de basisverzekering heb je geen recht op een vergoeding voor haptotherapie. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te bepalen of je mogelijk recht hebt op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering die je bij je zorgverzekeraar hebt afgesloten. Direct in de zorgvergelijker bekijken welke zorgverzekeraar bij jou past?