Vergoeding ambulance vervoer 2025

Ambulance criteria

Ben je recentelijk opgehaald door de ambulance en vraag je je af hoe je dat gaat betalen? Maak je geen zorgen; medisch noodzakelijk vervoer bij ongevallen valt onder de basisverzekering. Dat betekent dat de kosten voor het gebruik gedekt zijn. Houd er wel rekening mee dat, als dit je eerste zorgmoment van dit jaar is, je mogelijk je eigen risico moet betalen. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van wat je hebt gekozen; standaard is dit € 385,- per jaar.

Hoe snel is de ambulance eigenlijk?

Indien er zich een noodgeval voordoet, kun je een ambulance bellen als je denkt dat dit noodzakelijk is. Je krijgt dan een medewerker aan de telefoon die graag wil weten waar je bent en om welk soort ongeval het gaat. Deze centralisten hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd, zodat zij een goede inschatting kunnen maken van de zorg die op dat moment nodig is. Vanaf de meldkamer sturen zij een ambulance naar de plaats van het ongeval, en dit kan sinds 2024 op zeven verschillende manieren.

Een kleine verduidelijking van de urgentiecodes en hoe snel je de ambulancedienst kunt verwachten bij een ongeval:

  • A0-code: Dit is de meest urgente categorie. De ambulance komt zo snel mogelijk ter plaatse, bijvoorbeeld bij een patiënt die niet ademt of een hartstilstand heeft. Deze code kan ook gebruikt worden als er een levensbedreigende situatie lijkt te zijn.
  • A1-code: Deze ritten worden ingezet als er gevaar bestaat voor het leven of voor blijvende invaliditeit van de patiënt. Voorbeelden zijn verkeersongevallen, verdrinkingen en ernstig bloedverlies. De ambulance moet binnen 15 minuten na melding ter plaatse zijn en rijdt met zwaailicht. Deze ritten worden meestal aangemeld via het telefoonnummer 112.
  • A2-code: Deze ritten worden ingezet wanneer er geen direct levensgevaar is, maar er wel snel hulp nodig is. Voorbeelden zijn acute blinde darmontstekingen en ongevallen met gering letsel. De ambulance moet binnen 30 minuten aanwezig zijn en gebruikt het zwaailicht indien nodig.
  • B1-code: Dit betreft ritten voor overplaatsingen tussen twee ziekenhuizen. Het gaat hier om hoogcomplexe ritten waarbij patiënten onder begeleiding moeten worden gemonitord, bijvoorbeeld met een hartmonitor of zuurstofbewaking.
  • B2-code: Dit zijn bestelde vervoerritten, zoals het vervoer van een patiënt van het ziekenhuis naar een verpleeghuis of naar een poliklinische afspraak in het ziekenhuis voor iemand met beperkte mobiliteit.
  • C1-code: Dit betreft een doorverwijzing naar de huisarts; de ambulancedienst komt niet ter plaatse.
  • C2-code: Dit betreft zelfzorgadvies; je kunt het probleem zelf oplossen en er hoeft geen ambulance of huisarts ter plaatse te komen.

Wat kost het ambulancevervoer?

Zoals eerder genoemd valt ambulancevervoer onder het basispakket van de zorgverzekering. Hier hoef je zelf niets voor te betalen. Houd er echter rekening mee dat de gemiddelde kosten voor een ambulancerit rond de € 800,- liggen (in 2024).

Vergoeding ambulancevervoer

De vergoeding van de kosten voor het ambulancevervoer komen volledig uit het basispakket van de zorgverzekering.

Ambulance nodig?

Heb jij of ben je getuige van een noodsituatie en heb je een ambulance nodig? Bel dan direct 112! De centralist helpt je verder met het inschatten van de ernst van de situatie en stuurt zo snel mogelijk een ambulance naar je toe.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken