Vergoeding baarmoederhalskankeronderzoek 2025

Baarmoederhalskankeronderzoek
Baarmoederhalskanker onderzoek is een bevolkingsonderzoek waarbij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar elke 5 jaar preventief worden onderzocht op baarmoederhalskanker. Je krijg,t zodra je 30 jaar wordt en staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente automatisch een uitnodiging voor de screening. Je gaat dan naar je huisarts die een uitstrijkje van het slijmvlies van de baarmoederhals zal afnemen. Dit zal worden opgestuurd naar het laboratorium waar zal worden bepaald of er afwijkende cellen worden gevonden. Uitslag wordt onderverdeeld in 5 categorieën:

  • PAP 0: door onbekende reden zijn de cellen niet goed te beoordelen, er moet een nieuw uitstrijkje worden genomen.
  • PAP I: alle cellen zijn normaal. Herhaling na 5 jaar.
  • PAP II: er zijn kleine afwijkingen te zien. Herhaling na 6 maanden.
  • PAP IIIa: geringe afwijking, doorverwijzing naar gynaecoloog.
  • PAP IIIb: ernstige afwijking, doorverwijzing naar gynaecoloog.
  • PAP IV: er is mogelijk sprake van een ingekapseld carcinoom
  • PAP V: er zijn kankercellen gevonden

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV)en besmetting vindt plaats door seksueel contact. Over het algemeen merk je niets van het virus en zal het binnen anderhalf jaar het lichaam weer verlaten. Som blijft het virus langer actief en kan het uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van kankercellen. Sinds enkele jaren bestaat er een vaccinatie tegen het HPV welke bescherming biedt tegen de 2 gevaarlijkste vormen van het virus. Meisjes van 13 krijgen tegenwoordig automatisch een uitnodiging om de vaccinatie vrijwillig en gratis te halen.

De screening vindt enkel plaats bij vrouwen tussen de 30 en 55 jaar omdat in deze leeftijdscategorie de risico op het krijgen van baarmoederhalskanker het grootst is. Door deel te nemen aan de screening wordt eventuele baarmoederhalskanker vaak in een vroeg stadium ontdekt en is er goede behandeling mogelijk. Door de screening overlijden er jaarlijks zo’n 200 vrouwen minder aan baarmoederhalskanker.

Er zijn een aantal factoren die het risico op het krijgen van HP en baarmoederhalskanker vergroten. Dit zijn roken, medicatie die het immuunsysteem onderdrukken, de leeftijd tussen 30 en 55 jaar en seks vanaf jonge leeftijd.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken