Vergoeding bloedsuikermeter 2025

Wanneer een persoon de aandoening diabetes heeft kan of moet hij gebruik maken van diverse hulpmiddelen die hem of haar ondersteunen bij de aandoening. Een aantal van deze hulpmiddelen zijn:

  • Een Bloedsuikermeter
  • Teststrips
  • Prikken en Lancetten
  • Insulinepen en naalden.

Verschillende bloedsuikermeters

Binnen de medische wereld zijn er vele soorten bloedsuikermeters die allemaal voorzien zijn van hun eigen bijbehorende materialen. Jaarlijks komen er weer vele nieuwe soorten bloedmeters bij.  Daarom is het voor de meeste personen ook erg moeilijk om te kiezen uit de vele soorten bloedsuikermeters.  Waar moet je nu rekening mee houden bij de aanschaf van een bloedsuikermeter?

  • Heeft de meter een groot of een klein afleesvenster? Zijn de cijfers gemakkelijk te lezen?
  • Is de meter gemakkelijk vast te houden en te bedienen? Heb je last van bevende of trillende handen dan zijn sommige meters minder geschikt. Ook als je een beperkte handfunctie hebt, zijn niet alle meters even handig. Let bijvoorbeeld ook op de verpakking van de teststrips. Is deze makkelijk voor je te openen?
  • Lukt het je gemakkelijk een bloeddruppel te vormen? De ene meter heeft meer bloed nodig dan de andere. Let hier dus goed op bij de aanschaf
  • Wil je de uitslag snel weten? Verschillende meters variëren in testsnelheid. De nieuwste meters zijn over het algemeen allemaal erg snel. Binnen enkele seconden geeft de meter een uitslag. Toch is het verstandig om hier rekening mee te houden
  • Hoeveel handelingen moet je uitvoeren? Hoe meer handelingen je moet uitvoeren, hoe meer kans op fouten
  • Wil je de meter kunnen aansluiten op de computer om de waarden uit te lezen en te bewaren?
  • Wil je bloed af kunnen nemen op alternatieve prikplaatsen zoals bijvoorbeeld de onderarm of de muis van je hand?
  • Wat is de prijs van de meter? Maar nog belangrijker, wat zijn de prijzen van de teststrips?

Teststrips

De Teststrips bij de aandoening diabetes worden gebruikt bij de patiënt om de bloedsuikerspiegel van de patiënt af te kunnen lezen door middel van een bloedsuikermeter. Elke bloedsuikermeter heeft zijn eigen teststrips en verdere toebehoren. De teststrip wordt aan de ene kant in de bloedsuikermeter aangebracht en aan de andere kant komt de druppel bloed van de patiënt. 

Prikken en insulinepennen

Prikpen en lancetten worden gebruikt voor het verkrijgen van een druppel bloed waarmee de bloedsuikerspiegel bepaald kan worden. Bij elke bloedsuikermeters hoort een gelijke prikpen. Elk merk bloedsuikermeters heeft dan ook zijn eigen unieke prikpen. Er zijn hierdoor dan ook veel soorten prikpennen aanwezig op de medische markt. De bijbehorende lancetten zijn niet uitwisselbaar, deze kunnen in sommige gevallen universeel worden gebruikt. De meeste prikpennen zijn in principe per prikdiepte instelbaar en kunnen diep en minder diep prikken. Let wel op dat je deze voorwerpen maar eenmalig gebruikt!

Daarnaast zijn er vele soorten insulinepennen aanwezig binnen de medische wereld die allen voorzien zijn van hun eigen bijbehorende materialen. Deze bovenstaande materialen heeft een persoon met diabetes allen nodig om optimaal de bloedsuiker te kunnen meten.

De vergoedingen van de materialen

Wanneer een verzekerde insulineafhankelijk is, wordt een aantal diabeteshulpmiddelen vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. Zo kan de verzekerde eenmaal in de drie jaar een nieuwe bloedsuikermeter aanschaffen. Hetzelfde geldt voor de insulinepennen, deze worden ook eenmaal per drie jaar vergoed. De insulineafhankelijke patiënt krijgt ook de teststrips vergoed binnen het basispakket van de zorgverzekering. 

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.