Vergoeding borstkankeronderzoek 2025
Door het borstkanker bevolkingsonderzoek overlijden er jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Iedere 2 jaar worden vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek op borstkanker. Het onderzoek vindt plaats bij een onderzoekscentrum bij je in de buurt en duurt ongeveer 20 minuten. Er wordt hierbij een röntgenfoto (mammografie) gemaakt, die door 2 radiologen wordt beoordeeld. De röntgenfoto kan afwijkingen aantonen, die nog niet voelbaar zijn. Als er afwijkingen op de foto worden gevonden, word je doorgestuurd voor verder onderzoek.
Over het algemeen zullen patiënten die door middel van het bevolkingsonderzoek zijn gediagnosticeerd met borstkanker, zich in het begin stadium bevinden en zullen dan nog geen uitzaaiingen hebben naar de lymfeklieren of verder in het lichaam. Behandeling bestaat hierbij uit borstamputatie, of als het mogelijk is verwijdering van de tumor en bestraling van het omringende gebied. Worden er wel uitzaaiingen gevonden is er meer intensieve therapie nodig waaronder chemotherapie.
De uitslag geeft echter geen volledige zekerheid. Niet alle afwijkingen kunnen gevonden worden op de röntgenfoto’s. In drie op de tien gevallen wordt de borstkanker niet ontdekt.
Het is niet bekend hoe borstkanker ontstaat, echter hebben vrouwen boven de 50 jaar een hoger risico om borstkanker te ontwikkelen. Bij 5 – 10% van de vrouwen is de oorzaak van borstkanker een erfelijke aanleg. Een aantal kenmerken kunnen wijzen op een erfelijke vorm van borstkanker:
- Als borstkanker voor het 50ste levensjaar voorkomt
- Als er meerdere familieleden in verschillende generaties borstkanker hebben gehad
- Als borstkanker in beide borsten wordt vastgesteld, gelijktijdig of met jaren tussen de diagnose
- Als er in de familie bij mannen borstkanker voorkomt
- Als een vrouw zowel borst als eierstokkanker krijgt.
Naast het bevolkingsonderzoek kun je jezelf ook controleren op afwijkingen die een voorteken van borstkanker zouden kunnen zijn; een knobbeltje in je borst, een deukje of kuiltje in de huid van je borst, als de huid van je borst op een plek dikker is dan normaal, als er bloed uit de tepel komt, wanneer je tepel verandert en/of als je borst anders aanvoelt.
Bij het vermoeden van een erfelijke aanleg of als je één van bovenstaande afwijkingen opmerkt, is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.
Vergoeding borstkankeronderzoek
Het landelijk borstonderzoek vindt meestal plaats bij jou in de buurt. Het onderzoek vindt plaats in een speciale bus; de bevolkingsonderzoek-mammografie-bus. Deelname is vrijwillig en gratis. Let er echter wel op dat je het onderzoek in de bus bij jou in de buurt doet. Wanneer jouw gekozen locatie niet aan is gesloten bij je zorgverzekering, geldt het eigen risico.
Onderzoek naar borstkanker in het ziekenhuis
Ben je door de huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis voor het maken van een mammografie? De kosten voor het maken van deze foto, komen uit het basispakket van de zorgverzekering. Echter indien je dit jaar nog geen gebruik heb gemaakt van zorg, dan betaal je dit bedrag uit je eigen risico.
Wat tegenwoordig wel fijn is, binnen bijna alle ziekenhuizen is de mammapoli. Dat wil zeggen dat zodra er een afwijking is gevonden bij het maken van de mammografie, je een verwijzing krijgt naar deze poli. Vaak zorgen ze ervoor dat binnen dezelfde dag nog een echo wordt gemaakt en eventueel een punctie van het nader te onderzoeken plekje. Binnen korte termijn kun je dan de uitslag verwachten waardoor je niet al te lang in onzekerheid hoeft te wachten.
De uiteindelijke kosten van de onderzoeken die je moet ondergaan, zijn nooit hoger dan het eigen risico wat je hebt afgesloten.