Vergoeding borstvergroting 2025

Is een borstvergroting altijd mogelijk?

Een veel voorkomende ingreep op het gebied van plastische chirurgie is een borstvergroting. Er worden in Nederland jaarlijks ruim 3000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. Voorafgaand aan de ingreep, krijgt de vrouw een persoonlijk consult met de plastisch chirurg en zijn assistent. Tijdens dit gesprek worden de wensen besproken en er wordt gekeken of deze wensen haalbaar zijn. De chirurg onderzoekt de borsten van de vrouw en kijkt hierbij naar de vorm, de symmetrie en de positie van de borsten op het lichaam. Er wordt gekeken naar de elasticiteit en de stevigheid van de huid, wat belangrijk is voor de keuze en de plaats van de implantaten. Hierna wordt er samen bepaald welke implantaten het meest geschikt zijn en wat de grootte van de implantaten zal worden. De chirurg bespreekt in dit gesprek ook waar de littekens zullen komen. Hij neemt de medische voorgeschiedenis van de vrouw door (welke medicatie er gebruikt wordt en welke gestopt moet worden voor de operatie, of de vrouw rookt, waarna geadviseerd word om te stoppen met roken omdat nicotine de kans vergroot op problemen bij de wondgenezing). Hij neemt de behandeling stap voor stap met de vrouw door (de plaats waar de implantaten worden ingebracht, hoe lang de operatie duurt en wat de leefregels zijn na de operatie). Na dit consult volgt een gesprek met de anesthesioloog. De ingreep vindt plaats onder algehele verdoving.

Kun je na een borstvergroting dezelfde dag weer naar huis?

Een borstvergroting wordt meestal tijdens een dagbehandeling verricht, maar soms wordt een opname van enkele dagen geadviseerd. Voordat de chirurg de vrouw opereert, tekent hij het operatiepatroon op de borsten van de vrouw. Meestal worden de implantaten via een snede in de huidplooi onder de borst ingebracht en soms via een snede in de oksel of naast de tepel. Tussen de borstklier en de borstspier, of onder de borstspier direct op de ribben, is de plaats voor de implantaten. De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Na de operatie heeft de vrouw steunverband om de borsten heen. Ook heeft zij meestal twee wonddrains. De borsten kunnen soms pijnlijk en gespannen aanvoelen, dit wordt binnen een paar dagen minder. De drains worden na één tot twee dagen verwijderd. De vrouw moet meestal nog terugkomen voor het verwijderen van de hechtingen, als deze niet oplosbaar zijn.

De eerste zes weken na de operatie is het verstandig om sporten, zwaar tillen, of de armen hoog boven het hoofd brengen, te vermijden. Na één week mag de vrouw licht huishoudelijk en administratief werk doen en autorijden. De eerste vier tot zes weken wordt aangeraden om dag en nacht een sport-bh te dragen.

Welke soorten borstimplantaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten borstimplantaten. Het is erg belangrijk om te weten of er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de veiligheid van de implantaten. De meest gebruikte zijn siliconen implantaten en implantaten gevuld met fysiologisch zout.

borstvergroting vergoeding 2019
Verschillende maten implantaten

  • Siliconen implantaten worden als sinds de jaren zestig gebruikt. Deze bestaan uit een omhulsel van siliconen, dat is gevuld met siliconen gel of met een cohesieve siliconen gel, die zijn oorspronkelijke vorm behoudt. Er kan een geruwde of gladde buitenkant aan zitten.
  • Borstimplantaten met fysiologisch zout. De verhouding tussen water en zouten van het menselijk lichaam is het zelfde als bij fysiologisch zout. Als een implantaat onverhoopt gaat lekken dan kan de vloeistof door het menselijk lichaam worden opgenomen en verwerkt. Deze bestaan ook uit een siliconen omhulsel met een geruwde of een gladde buitenkant.

Er moet een goede afweging gemaakt worden tussen de verschillende soorten implantaten en hun voor- en nadelen. Dit zal uitvoerig besproken worden met de plastisch chirurg. De levensduur van prothesen kan beperkt zijn, dus hier moet rekening mee gehouden worden.

Kunnen er complicaties optreden bij een borstvergroting?

Aan iedere operatie zitten risico’s verbonden en kunnen er complicaties optreden.
Er kan een infectie optreden en de wond kan gaan nabloeden. Een implantaat kan in zeldzame gevallen worden afgestoten. De tepels kunnen na een borstvergroting minder gevoelig of juist extra gevoelig worden, wat meestal herstelt na enkele maanden. Het kan echter ook blijvend zijn. Er kan kapselvorming optreden waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Bij implantaten met een ruwe buitenkant is hier minder kans op. Een implantaat kan in zeldzame gevallen stuk gaan. Een kapotte implantaat moet altijd vervangen worden. In de loop van de tijd zal het borstimplantaat wat slijten. Het is dus mogelijk dat er een nieuwe operatie moet volgen als er klachten optreden. De kans op complicaties is heel klein.

Is er een vergoeding mogelijk voor borstvergroting?

Indien een borstvergroting wordt gedaan om enkel een cosmetische reden, wordt dit niet vergoed door de zorgverzekering. Wanneer er sprake is van een duidelijke medische reden (aanlegstoornis, minimaal 1 cupmaat verschil, een borstreconstructie na verwijderen van de borst door borstkanker) wordt vaak wel overgegaan tot een (gedeeltelijke) vergoeding. Belangrijk hierbij, is of de vrouw psychische en sociale problemen heeft door hoe de borsten er nu uit zien. Hiervoor moet een medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij de vrouw beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. De kosten van de totale operatie zijn erg hoog, rond de 4700 euro. De vergoedingen verschillen per aanvullend pakket, het is daarom erg belangrijk om de aanvullende pakketten goed met elkaar te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Direct je zorgpremie vergelijken?

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken