Vergoeding botdensitometrie (botdichtheidsmeting) 2025
Vergoeding botdichtheidsmeting
Wat is botdensitometrie?
Vaak verliezen botten stevigheid als mensen ouder worden, het komt ook voor dat de botten broos worden, dit noemt men osteoporose (botontkalking). Deze aandoening komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Als een ouder persoon te maken krijgt met een botbreuk, wordt er meestal een botdichtheidsmeting verricht. Bij een botdensitometrie wordt de botdichtheid gemeten, dit onderzoek wordt verricht met een Dexascan. Het doel van het onderzoek is om met röntgenstralen vast te stellen of er verlies van kalk in de botten aanwezig is (botontkalking). Door de botdichtheid te meten kan de stevigheid van de botten worden bepaald.
Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op een vergoeding botdensitometrie (botdichtheidsmeting). Check onderaan de pagina wat de verschillende zorgverzekeraars vergoeden.
Wat is de inhoud van het onderzoek?
Het onderzoek vindt meestal plaats op de afdeling radiologie in een ziekenhuis. Tijdens het onderzoek mag er geen kleding worden gedragen met metalen onderdelen, bijvoorbeeld een bh met beugels. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en is geheel pijnloos. De botdichtheid van de heup en de onderste rugwervels wordt gemeten. Terwijl je plat op een onderzoekstafel ligt, beweegt er langzaam een apparaat over je heen. Daarna krijg je onder je benen een blok, waarna weer een aantal metingen worden verricht. De metingen worden nooit in de buurt van een eerdere breuk uitgevoerd.
Kan dit onderzoek tijdens de zwangerschap plaatsvinden?
Indien je zwanger bent of vermoedt dat je zwanger bent, informeer dan voor het onderzoek je behandelend arts. Als dit onderzoek niet direct medisch noodzakelijk is, wordt het uitgesteld tot na de geboorte van het kind. Zodra het onderzoek medisch noodzakelijk is, dan wordt de stralingsdosis zo veel mogelijk beperkt. Als extra bescherming zal een loodschort tijdens het onderzoek moeten worden gedragen, dit loodschort beschermt het niet-onderzochte gebied van je lichaam.
Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
Voordat je de uitslag van het onderzoek krijgt, moet een radioloog de metingen beoordelen. Na de beoordeling wordt een verslag gemaakt voor de behandelend arts. De uitslag wordt met je door je behandelend arts besproken. Vooraf aan het onderzoek kun je aan je arts vragen wanneer je de uitslag krijgt, vaak wordt er al meteen een afspraak met je gemaakt om zo snel mogelijk na het onderzoek de uitslag te bespreken. Op basis van de uitslag kan het risico op een botbreuk worden bepaald. Naar aanleiding hiervan wordt er bepaald of er een bepaalde behandeling moet worden ingezet.
Wat is de vergoeding voor botdensitometrie?
Het onderzoek wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. De voorwaarden worden benoemd in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Bekijk per zorgverzekeraar de vergoedingen in het onderstaande overzicht.