Gordelroos vaccinatie vergoeding 2025
Gordelroos is een pijnlijke huiduitslag die niet alleen fysiek ongemak veroorzaakt, maar ook flink in je dagelijks leven kan ingrijpen. Het wordt veroorzaakt door het herpes zoster-virus en kan op elk moment toeslaan bij mensen die waterpokken hebben gehad. Het virus blijft namelijk jarenlang inactief in je lichaam en kan plotseling weer actief worden. Dat gebeurt vaak als je weerstand lager is. Voor veel mensen biedt een vaccinatie een uitkomst om de kans op gordelroos te verkleinen en de klachten draaglijker te maken.
Wat is de gordelroosvaccinatie?
De gordelroosvaccinatie helpt je immuunsysteem om zich voor te bereiden op een mogelijke heropleving van het virus. Het vaccin maakt je lichaam sterker tegen dit virus. Hierdoor verklein je de kans op gordelroos. Word je toch getroffen door het virus? Dan zijn de symptomen vaak minder intens en duren ze korter. Door het vaccin is je lichaam beter voorbereid op het virus. Dat kan een geruststellende gedachte zijn.
Krijgt iedereen een gordelroosvaccinatie?
In Nederland krijg je de gordelroosvaccinatie niet automatisch aangeboden, zoals bij bijvoorbeeld de griepprik. Dat betekent dat je zelf moet informeren of dit vaccin voor jou geschikt is en of je er gebruik van wilt maken. Dat is jammer, want veel mensen zijn zich niet bewust van het bestaan van de gordelroosvaccinatie. Zonde! Want het helpt om deze vervelende aandoening te voorkomen.
Per jaar lopen 3 op de 1.000 mensen het virus op. Het zijn met name ouderen en kwetsbare mensen die een verhoogd risico lopen. Heb je interesse in de gordelroosvaccinatie, vraag er dan actief naar bij je huisarts of GGD. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden.
Het belang van een vaccin tegen gordelroos
Voor personen vanaf 50 jaar is er het Shingrix-vaccin. Deze is ontworpen om gordelroos en de bijbehorende zenuwpijn te voorkomen. Dit vaccin bevat eiwitten van de oppervlakte van het gordelroosvirus en versterkt de immuunrespons van het lichaam. Klinische studies tonen aan dat Shingrix een effectiviteit van 90% heeft bij het voorkomen van gordelroos bij mensen ouder dan vijftig jaar. In veel landen wordt het met succes toegediend aan ouderen van 60 jaar en ouder. (Bron: vaccinatiecentrum.nl)
Voor wie is de vaccinatie bedoeld?
De vaccinatie wordt vooral aanbevolen voor mensen die het meeste risico lopen, zoals ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op gordelroos namelijk flink toe. Ook zijn de klachten op latere leeftijd heviger en langduriger. Als je boven de 60 jaar bent of een chronische aandoening hebt, kan de vaccinatie een waardevolle extra bescherming bieden. De huisarts kan samen met jou beoordelen of het vaccin voor jou geschikt is.
Wanneer en waar kun je de vaccinatie krijgen?
Je kunt de vaccinatie zelf aanvragen via de huisarts of GGD. De vaccinatie wordt meestal in één of twee doses gegeven, afhankelijk van het type vaccin. Het juiste moment voor de vaccinatie kan je huisarts met je bespreken, vooral als je een verhoogd risico hebt.
Kosten gordelroosvaccinatie
Een gordelroosvaccinatie kost gemiddeld tussen de € 150 en € 200 per dosis. De kosten zijn afhankelijk van het vaccin en de locatie waar je de vaccinatie haalt. Informeer bij je huisarts of apotheek naar de exacte kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Top 5 goedkoopste zorgverzekeringen 2025 (385 euro eigen risico)
VinkVink zorgverzekering 2025
Basisverzekering (combinatiepolis)
FBTO
Basisverzekering (natura online)
ASR zorgverzekering 2025
Basisverzekering (natura online)
CZdirect
Basisverzekering (natura select)
De Friesland
Basisverzekering (natura online)
Vergoeding gordelroosvaccinatie zorgverzekering 2025
Er zijn twee vaccins tegen gordelroos: Shingrix en Zostavax. Shingrix is hiervan het beste middel tegen gordelroos. De vaccins worden standaard niet vergoed vanuit de basisverzekering 2025. Dit betekent dat je de kosten zelf betaalt.
Alleen voor mensen uit een medische risicogroep wordt de vaccinatie met Shingrix vergoed. Hiervoor is een verklaring van de arts nodig. Dit is voor mensen die:
- onlangs een stamceltransplantatie ondergaan hebben of waarbij een stamceltransplantatie gepland staat;
- onlangs een orgaantransplantatie ondergaan hebben of waarbij een orgaantransplantatie gepland staat;
- een solide tumor of hematologische kanker hebben en behandeld worden met immunosuppressieve medicatie, waarbij vaccinatie voor, tijdens of na de behandeling toegediend moet worden;
- geïnfecteerd zijn met HIV (Humaan Immunodeficiëntie Virus).
Behoor je niet tot de risicogroep, maar wil je wel een vaccin? Dan betaal je de kosten zelf. Kies je voor een vaccinatie met Zostavax? Dan betaal je de kosten altijd zelf.
Eigen risico of eigen bijdrage bij gordelroosvaccinatie
Omdat de vaccinatie niet in de basisverzekering zit, hoef je geen eigen risico te betalen. Heb je echter een aanvullende zorgverzekering die de kosten (deels) dekt, dan kunnen er voorwaarden zijn, zoals een eigen bijdrage. Dit verschilt per zorgverzekeraar en aanvullende zorgverzekering, dus neem bij twijfel contact op met je verzekeraar.
Symptomen van gordelroos
Als je last hebt van gordelroos, dan start dat vaak met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Een paar dagen later ontstaan er blaasjes. Deze vormen groepjes op je lichaam en zitten bijna altijd aan één kant. Vaak vind je deze rond je buik of middel. Sommige mensen hebben alleen jeuk. De vlekjes of blaasjes blijven dan uit.
Paardenmiddel tegen gordelroos
Heb je last van gordelroos of ben je bang dat je het oploopt? Ga dan niet zelf aan de slag met een paardenmiddel tegen gordelroos. Maar maak een afspraak bij je huisarts en vraag hier advies. De huisarts kan je eventueel een vaccin adviseren.
Lees hier alle vergoedingen van andere vaccinaties