Vergoeding homeopathie 2026

De vergoeding voor homeopathie zit in de aanvullende zorgverzekeringen en valt onder alternatieve geneeswijzen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar men aan moet voldoen, wil je gebruik kunnen maken van deze vorm van zorg. Wij leggen het je hier uit!

Wat is Homeopathie?

Homeopathie is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij ziektesymptomen worden bestreden door een potentiële ziekteveroorzaker. Door een kleine concentratie van deze ziekteveroorzaker in te nemen, kan het lichaam sterk en snel reageren, waardoor het de ziektesymptomen zelf kan bestrijden. Het ‘medicijn’ is vrijwel altijd gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals mineralen, planten of dierlijke producten. Doordat dit medicijn flink verdund en gemixt is, zal de stof niet meer giftig werken. Het lichaam herkent nu wel waar de ziektesymptomen vandaan komen, en het genezend vermogen van het lichaam wordt hierdoor versterkt.

Welke verschillende soorten homeopathie zijn er?

Klassieke homeopathie: Behalve een homeopathisch middel voorschrijven, doet een klassieke homeopaat nog meer. Een klassieke homeopaat kijkt naar meer dan alleen de klachten van de persoon. Zo wordt er ook gekeken naar hoe de persoon lichamelijk en geestelijk in elkaar zit en wat voor persoon hij of zij voor zich heeft. De homeopaat zorgt ervoor dat het voorgeschreven middel zo goed mogelijk bij de patiënt past.

Klinische homeopathie: Bij deze vorm wordt er niet gekeken naar de achtergrond van de persoon, maar alleen naar de klacht. Er wordt een middel gegeven dat vaak werkt bij deze specifieke klacht, zoals hoofdpijn of verkoudheid. Vaak gaan mensen met acute klachten naar een klinische homeopaat. Iedereen en iedere klacht kan behandeld worden door de homeopaat. Zowel acute als chronische klachten kunnen positief reageren op deze geneeswijze.

Complexe homeopathie: Ook hier wordt er puur gekeken naar de klacht. Hierbij worden verschillende homeopathische middelen samengevoegd in één product. Hierdoor kunnen er dus meerdere klachten tegelijk worden behandeld.

Een aantal voordelen van homeopathie:

  • Niet schadelijk voor het lichaam.
  • Geen bijwerkingen.
  • Gemaakt van natuurlijke producten.

Nadelen van homeopathie:

  • Er is weinig wetenschappelijk bewijs over de werking van homeopathische middelen.
  • Homeopathie wordt vaak niet vergoed vanuit het basispakket.

 

Vergoedingen homeopathie

Informatie over de vergoeding homeopathie

De vergoeding voor homeopathie komt (deels) uit de aanvullende verzekering. Veel zorgverzekeraars bieden hiervoor dekking. De homeopaat die je bezoekt, dient aangesloten te zijn bij een erkende beroepsvereniging, zoals:

  • De Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG)
  • De Nederlandse Organisatie van Klassiek Homeopaten (NOKH)
  • De Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH)
  • De Nederlandse Werkgroep Praktizijns in de Natuurlijke Geneeskunst (NWP)
  • De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG)
  • De Vereniging van Natuurgeneeskundige Therapeuten (VNT)

Neem contact op met je zorgverzekeraar om te controleren of zij de behandeling bij jouw gekozen homeopaat vergoeden. Niet iedere zorgverzekeraar erkent alle bovenstaande beroepsverenigingen.

Voorwaarden vergoedingen homeopathische geneesmiddelen:

Voor homeopathische geneesmiddelen gelden andere voorwaarden:

  • Het geneesmiddel moet geregistreerd zijn bij de Nederlandse Geneesmiddelenwet of bij het Besluit Homeopathisch Farmaceutische Producten.
  • De fabrikant van het geneesmiddel moet de juiste vergunningen bezitten.
  • Bij veel zorgverzekeraars geldt het volgende: het geneesmiddel dient te worden voorgeschreven door een BIG-geregistreerde arts, huisarts of medisch specialist. Een apotheker dient dit geneesmiddel vervolgens af te geven.
  • Bij een aantal zorgverzekeraars mag het geneesmiddel worden voorgeschreven door een alternatief of complementair genezer/zorgverlener. Een apotheker dient dit geneesmiddel vervolgens af te geven.

Controleer dus altijd bij je zorgverzekeraar wat er wordt vergoed. Wil jij weten of deze vergoeding in jouw pakket zit voor de zorgverzekering van 2025? Bekijk het eenvoudig en snel via onze zorgvergelijker!

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken