Vergoeding kraamzorg in het ziekenhuis bij medische noodzaak 2025

Kraamzorg is vaak de zorg die moeders thuis ontvangen na de bevalling. Maar soms verloopt een bevalling niet helemaal volgens plan, en is extra medische zorg nodig. In dat geval wordt de kraamzorg in het ziekenhuis gegeven. Is dat jouw situatie? Dan is het handig om te weten wat er in 2025 vergoed wordt, welke regels er gelden en waar je op moet letten.

Wat is kraamzorg in het ziekenhuis met medische noodzaak?

Kraamzorg met medische noodzaak betekent dat er een medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen of daar langer te blijven na de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Complicaties tijdens de bevalling, zoals langdurige weeën.
  • Medische problemen bij de baby, zoals ademhalingsproblemen.
  • Een keizersnede, die extra herstel en observatie vraagt.
  • Bloedingen of andere gezondheidsproblemen bij de moeder.

In al deze situaties kan het medisch noodzakelijk zijn om na de bevalling in het ziekenhuis te blijven. De zorg die je in deze gevallen ontvangt, valt onder ‘kraamzorg bij medische noodzaak’.

Vergoeding kraamzorg in het ziekenhuis vanuit de basisverzekering

Bij een medische noodzaak worden de kosten van de kraamzorg in het ziekenhuis meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent:

  1. Verblijf en verzorging: de basisverzekering dekt het verblijf in het ziekenhuis.
  2. Medische zorg: alle medische handelingen die nodig zijn om moeder en kind gezond te houden worden vergoed.

Let wel, als er geen medische noodzaak is, wordt de vergoeding anders geregeld. In dat geval betaal je meestal een eigen bijdrage.

Goed om te weten: De vergoedingen gelden voor een medisch noodzakelijke bevalling, wat inhoudt dat een arts moet vaststellen dat de zorg echt nodig is. Zonder deze verklaring kan de vergoeding anders uitvallen.

Eigen bijdrage en eigen risico bij vergoeding kraamzorg in het ziekenhuis

Omdat de zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed, moet je rekening houden met het volgende:

  1. Eigen risico: voor volwassenen geldt in Nederland een verplicht eigen risico. De kraamzorg zelf valt hier niet onder, maar medische behandelingen en ziekenhuisverblijf kunnen er soms wél onder vallen. In 2025 bedraagt het eigen risico minimaal €385, en deze geldt alleen voor behandelingen die losstaan van de kraamzorg.
  2. Eigen bijdrage: bij een bevalling zonder medische noodzaak betaal je een eigen bijdrage. Is er een medische indicatie? Dan wordt het verblijf meestal volledig vergoed en betaal je geen eigen bijdrage.

Let op: sommige aanvullende verzekeringen bieden dekking voor een bevalling zonder medische noodzaak, waardoor je eigen bijdrage lager uit kan vallen. Het kan slim zijn om zo’n aanvullende verzekering af te sluiten als je verwacht zonder medische indicatie in het ziekenhuis te willen bevallen.

Welke kosten worden gedekt bij kraamzorg in het ziekenhuis?

Een medisch noodzakelijke ziekenhuisbevalling omvat meer dan alleen het verblijf:

  • Zorg voor de moeder en baby: zoals controles, medische begeleiding, pijnstilling of andere benodigde medische ingrepen.
  • Verpleegkundige zorg: het verzorgen van moeder en baby in de dagen na de bevalling.
  • Controle op herstel: artsen en verpleegkundigen houden in de gaten of alles goed gaat, zodat moeder en kind veilig naar huis kunnen.

Deze zorg wordt gedekt vanuit het basispakket, zolang het ziekenhuisverblijf medisch noodzakelijk is. Ook als je langer moet blijven vanwege complicaties, dekt de basisverzekering dit doorgaans.

Wat als je zelf kiest voor het ziekenhuis?

Wil je liever in het ziekenhuis bevallen, maar zonder medische noodzaak? Dan vergoedt de basisverzekering een deel van de kosten, maar je betaalt wél een eigen bijdrage voor het verblijf en de kraamzorg in het ziekenhuis. Dit bedrag kan verschillen per zorgverzekeraar en ziekenhuis. Zorgverzekeraars 2025 vergelijken is daarom erg belangrijk.

Bij sommige aanvullende verzekeringen wordt deze eigen bijdrage deels of volledig gedekt. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar om precies te weten wat jouw aanvullende zorgverzekering dekt.

Vergoeding voor thuiszorg na een ziekenhuisbevalling

Ook na een bevalling met medische noodzaak in het ziekenhuis kun je kraamzorg aan huis krijgen. Dit heet kraamzorg nazorg en wordt ook vanuit het basispakket vergoed. Dit kan handig zijn als je extra hulp nodig hebt bij de verzorging van je baby, of als je thuis verder wilt herstellen met de juiste ondersteuning.

Hoe werkt de vergoeding?

  • Vanuit de basisverzekering krijg je recht op een bepaald aantal uren kraamzorg, afhankelijk van de behoefte en gezondheid.
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden meer uren vanuit een aanvullende verzekering.

De kraamverzorgster helpt met de baby, geeft borstvoedingstips, en ondersteunt bij praktische zaken in huis. Deze nazorg kan heel waardevol zijn voor een soepel herstel.

Welke voorwaarden gelden voor kraamzorg met medische noodzaak?

  1. Medische indicatie:
    Alleen met een medische reden krijg je een volledige vergoeding voor kraamzorg in het ziekenhuis. Deze indicatie moet vastgesteld worden door een arts.
  2. Contract met zorgverzekeraar:
    Voor volledige vergoeding is het meestal nodig dat het ziekenhuis een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Anders kan het zijn dat je een deel zelf moet betalen.
  3. Eigen risico:
    Ook al vallen de kraamzorgkosten niet onder je eigen risico, eventuele medische behandelingen of complicaties kunnen wél meetellen. Vraag dit na bij je verzekeraar om onaangename verrassingen te voorkomen.

Veelgestelde vragen over vergoeding kraamzorg in het ziekenhuis

  1. Hoeveel dagen vergoedt de basisverzekering voor kraamzorg in het ziekenhuis?
    Dit is afhankelijk van je medische situatie. Zolang er een medische noodzaak is, blijft de verzekering de kosten dekken. Zodra de arts vaststelt dat het ziekenhuisverblijf niet langer nodig is, stopt de vergoeding. Na ontslag kun je wel thuis verder kraamzorg ontvangen.
  1. Worden de kosten voor een privé-kraamsuite vergoed?
    Een standaard ziekenhuiskamer wordt vergoed, maar extra luxe, zoals een privé-suite, vaak niet. Sommige aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding voor luxe kamers. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden.
  1. Wat als ik liever thuis wil bevallen maar toch in het ziekenhuis moet blijven?
    Als je plan was om thuis te bevallen, maar het medisch noodzakelijk wordt om naar het ziekenhuis te gaan, dan krijg je de extra kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
  1. Kan ik kiezen naar welk ziekenhuis ik ga?
    Ja, je kunt kiezen, maar de kostenvergoeding kan lager zijn als het ziekenhuis geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Informeer bij je verzekeraar of het ziekenhuis van jouw keuze een contract heeft.
  2. Krijg ik altijd een kraampakket?
    Nee, je krijgt niet altijd een kraampakket. Je kunt een kraampakket zelf aanvragen.

Tip: Check je zorgverzekering goed voor kraamzorg met medische noodzaak

Voor een goede voorbereiding is het slim om je zorgverzekering goed te checken. Overweeg je een aanvullende verzekering? Let dan op de dekking voor bevallingskosten zonder medische noodzaak en of er extra’s worden vergoed, zoals een luxe suite. Zo voorkom je onverwachte kosten.

Vergoeding kraamzorg met medische noodzaak: tot slot

Een bevalling kan spannend zijn. Weet daarom dat er, bij medische noodzaak, altijd goede zorg en dekking is vanuit de basisverzekering. Of je nu onverwacht moet blijven of kiest voor nazorg thuis: je staat er niet alleen voor. En met een aanvullende verzekering kun je je zorg nog verder uitbreiden.

Vergoeding kraamzorg in het ziekenhuis bij medische noodzaak
Naast medische zorg kan het ziekenhuis ook voorzien in kraamzorg  selecteer de optie kraamzorg

Dit artikel is geschreven door:
Amber is verzekeringsexpert in hart en nieren. Ze heeft de afgelopen 4 jaar bij Geld.nl gewerkt en is een echte zorgverzekeringspecialist. Naast het schrijven van teksten houdt ze zich bezig met onderzoeken en verschijnt ze regelmatig als expert in de media.

Bekijk Amber op Linkedin.

Zorgverzekering vergelijken