Vergoeding laxeermiddel 2025
Wanneer gebruik je laxeermiddelen?
Men spreekt over obstipatie wanneer iemand een vertraagde stoelgang heeft, dit is minder dan twee keer per week. Meestal is de ontlasting erg droog en hard, veel mensen hebben last van dit probleem. De symptomen kunnen o.a. zijn: tijdens de uitscheiding te hard moeten persen, te weinig ontlasting, buikpijn en een opgeblazen gevoel hebben. Voldoende beweging en een goed voedingspatroon kunnen mogelijk obstipatie voorkomen.
Om de normale frequentie van ontlasting te herstellen kan kortdurend een laxeermiddel worden gebruikt. Door het gebruik van dit middel, kan de ontlasting gemakkelijker de darmen verlaten. Er zijn diverse oorzaken waardoor obstipatie kan ontstaan, bijvoorbeeld een verkeerd voedingspatroon (onvoldoende drinken/te weinig vezels), een spastische darm, aangeboren afwijking van de darm, bepaalde medicijnen en de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn veroorzaakt meestal diarree, maar obstipatie komt ook voor bij deze ziekte.
Laxeermiddelen zijn er in vele vormen en merken en verkrijgbaar in je apotheek of drogist
Wat is de werking van laxeermiddelen?
Er zijn verschillende laxeermiddelen die ook een verschillende werking hebben bijvoorbeeld:
- middelen die de darmwand prikkelen en op deze wijze de darmwerking bevorderen
- waterbinders, vocht wordt vastgehouden, hierdoor wordt de ontlasting vloeibaarder
- verzachtende middelen, deze maken de ontlasting zachter
- middelen die de beweging van de darmen verbeteren
Enkele laxeermiddelen Dulcolax, Paraffine Emulsie, Senna Tabletten, dit zijn middelen die je bij een drogist kunt kopen. Laxeermiddelen die je alleen op recept kan verkrijgen zijn o.a.: Movicolon, Relistor, Forlax Junior (voor kinderen vanaf 6 maanden t/m 7 jaar).
Bij elk laxeermiddel zit een bijsluiter. De bijsluiter geeft informatie over het middel, hierin worden ook de bijwerkingen vermeld die mogelijk kunnen optreden. Bij gebruik van laxeermiddelen kunnen o.a. de volgende bijwerkingen optreden: buikkrampen, winderigheid, misselijkheid, braken en overgevoeligheidsreacties.
Als een kind last heeft van obstipatie, is het belangrijk dat je de huisarts raadpleegt. Raadpleeg ook de huisarts als je zelf last hebt van een aanhoudende obstipatie. Indien je medicijnen gebruikt, kun je met de apotheker of huisarts overleggen, of je bepaalde laxeermiddelen mag gebruiken.
Worden laxeermiddelen vergoed?
Laxeermiddelen worden niet vergoed. Sommige zorgverzekeringen geven een vergoeding, wanneer het middel langdurig gebruikt moet worden. Kijk voor meer informatie in de onderstaande tabel.