Vergoeding maagballon 2025

Ben je klaar met diëten die niet werken en zoek je een andere oplossing om af te vallen? Misschien heb je al eens gehoord van een maagballon. Dit is een niet-operatieve behandeling die je helpt om snel kilo’s te verliezen. Maar wat kost een maagballon? En wat word vergoedt door de zorgverzekering 2025? Onze expert legt het aan je uit.

Wat is een maagballon?

Een maagballon is eigenlijk precies wat het klinkt: een ballon in je maag. Hij is zacht, gemaakt van siliconen, en wordt via een dun slangetje (door je mond!) in je maag geplaatst. Zodra de ballon in je maag zit, wordt hij gevuld met zout water. Dit zorgt ervoor dat je minder honger hebt en sneller vol zit. En dat helpt je om minder te eten en gewicht te verliezen.

Geen zorgen, na zes maanden wordt de ballon er weer uitgehaald. Dus geen permanente ingreep of lange hersteltijd. Dit is een van de minst heftige manieren om je gewicht aan te pakken zonder dat je onder het mes hoeft.

Hoe werkt een maagballon precies?

De ballon vult een deel van je maag, waardoor je sneller vol zit en minder vaak honger hebt. Omdat je niet meer zo veel kunt eten, went je lichaam aan kleinere porties. Zelfs nadat de ballon verwijderd is, kun je dat nieuwe eetpatroon blijven volhouden. Het helpt je dus niet alleen om af te vallen, maar ook om dat gewicht vast te houden. Klinkt goed, toch?

Het hele pakket: maagballon en begeleiding

De maagballon werkt het beste in combinatie met begeleiding. Denk aan een diëtist, fysiotherapeut of gezondheidscoach. Zij helpen je met gezonde voeding en beweging, zodat je optimaal resultaat behaalt. Samen met de ballon verlies je gemiddeld zo’n 10 tot 15 kilo. Dat is een flink aantal broekmaten minder!

Voordelen van een maagballon

  • Geen operatie nodig, dus geen lang herstel.
  • Je verliest 10 tot 15 kilo in een half jaar.
  • Minder bijwerkingen in vergelijking met operaties.
  • Na het verwijderen van de ballon kun je vaak je nieuwe gewicht behouden, vooral met de juiste begeleiding.

Nadelen van een maagballon

  • De ballon blijft niet voor altijd. Na zes maanden moet hij eruit.
  • Je moet maagzuurremmers slikken zolang de ballon in je maag zit.
  • Je kunt je de eerste dagen niet lekker voelen (misselijkheid, buikpijn).
  • De ballon zelf wordt meestal niet vergoed door je zorgverzekering (daar gaan we verderop in dit artikel nog even dieper op in).

Maagballon ervaringen

Wanneer je een maagballon wilt laten plaatsen is het belangrijk om vooraf ervaringen te lezen. Zo weet je precies of mensen met een maagballon ook maanden later nog steeds tevreden zijn. Op deze website vind je meer dan 200 ervaringen over de behandeling maagballon.

Voor wie is de maagballon geschikt?

De maagballon is voor mensen die een BMI tussen 27 en 45 hebben en die geen zin hebben in een zware operatie. Maar je moet wel een gezonde slokdarm hebben en aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Een arts kijkt of je geschikt bent voor de behandeling.

Maagballon kosten

Wat kost een maagballon in 2025? De gemiddelde kosten van een maagballon bedragen 4000 euro. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf 3000 euro, maar soms ook 5000 euro. Dit omvat de totale kosten van:

  • Medische intake
  • Plaatsing van de maagballon
  • Nazorg

Maagballon vergoeding zorgverzekering 2025

En nu het belangrijkste: krijg je een maagballon vergoed in 2025? Helaas… meestal niet. Je moet de kosten vaak zelf betalen, en dat komt neer op ongeveer 4000 euro. Best een flinke investering, maar je gezondheid is natuurlijk ook super belangrijk!

Maar let op: het begeleidende programma dat je helpt met voeding en beweging wordt wél deels vergoed door je zorgverzekering. Dit verschilt wel per verzekeraar en per pakket. Dus het is slim om even contact op te nemen met je verzekeraar om te kijken hoe het bij jou zit.

Wat betaal je zelf?

  • De maagballon zelf kost ongeveer 4000 euro. Dit betaal je meestal uit eigen zak.
  • Begeleiding door een diëtist of fysiotherapeut kan vaak (deels) vergoed worden, afhankelijk van je zorgverzekering.
  • Houd ook rekening met je eigen risico. Alles wat vanuit je basisverzekering vergoed wordt, valt onder je eigen risico. Dus heb je nog niet je volledige eigen risico betaald? Dan kan het zijn dat je daar ook nog een bedrag van moet betalen.

maagballon bij man

Conclusie maagballon vergoeding 2025

De maagballon is een handige oplossing als je zonder operatie wilt afvallen en je bereid bent om te investeren in je gezondheid. Het kost je misschien wat geld, maar je krijgt er wel een hoop voor terug: minder kilo’s, een gezondere leefstijl, en hopelijk een nieuwe jij!

Wil je meer weten of twijfel je of dit iets voor jou is? Praat er eens over met je dokter of bel je zorgverzekeraar voor duidelijkheid over de kosten en vergoedingen.

Andere relevante pagina’s:

Dit artikel is geschreven door:
Amber is verzekeringsexpert in hart en nieren. Ze heeft de afgelopen 4 jaar bij Geld.nl gewerkt en is een echte zorgverzekeringspecialist. Naast het schrijven van teksten houdt ze zich bezig met onderzoeken en verschijnt ze regelmatig als expert in de media.

Bekijk Amber op Linkedin.

Zorgverzekering vergelijken