Vergoeding medisch noodzakelijk ziekenvervoer 2025

Heb je een ongeval gehad in het buitenland? Dan vraag je je misschien af hoe je terug kunt komen naar Nederland en welke zaken vergoed worden. Hier zitten namelijk best enorme verschillen in qua locatie waar het is gebeurd en hoe jij verzekerd bent. In dit artikel nemen wij je mee wat de mogelijkheden zijn van medisch noodzakelijk ziekenvervoer.

Welke vormen van medisch vervoer in het buitenland zijn er?

Medische noodzakelijk vervoer kan uitgevoerd worden door o.a.:

  • Taxi
  • Ambulance
  • Helikopter
  • Vliegtuig

Er zijn meerdere redenen waarvoor medisch vervoer in het buitenland noodzakelijk kan zijn. Als je bij een ongeval betrokken raakt en per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is er sprake van medisch noodzakelijk vervoer. Dit geldt ook als je ernstig ziek wordt en bijvoorbeeld vanuit je hotel naar een ziekenhuis moet worden vervoerd. Indien je ernstig ziek bent en met een taxi naar het ziekenhuis gaat, is dit ook medisch noodzakelijk; je hoeft niet per ambulance te reizen, maar je bent door je omstandigheden op dat moment niet in staat om zelfstandig te reizen. Een arts kan bepalen of het vervoer medisch noodzakelijk was. Voor medisch noodzakelijk vervoer kan ook een vliegtuig of helikopter worden ingezet. Een traumahelikopter wordt meestal ingezet als iemand in een levensbedreigende situatie verkeert en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Als je na een verblijf in het ziekenhuis nog niet zelfstandig kunt reizen, word je per vliegtuig of ambulance naar Nederland vervoerd. Er is dan ook sprake van medisch noodzakelijk ziekenvervoer.

Medische noodzakelijk ziekenvervoer
Bij een levensbedreigende situatie wordt een traumahelikopter ingezet

Wat zijn de vergoedingen voor medisch noodzakelijk vervoer?

Vanuit de basisverzekering:

Indien men zich bevind op een locatie tot 200 kilometer naar een zorginstelling in Nederland dan wordt dit vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Let op, indien de afstand groter is dan komt dit uit een aanvullende zorgverzekering  of reisverzekering die je afgesloten dient te hebben.

De kosten die je lokaal maakt, zijn gedekt tot 100% van de kosten die gelden in de Nederlandse ziekenhuizen. Let op in het buitenland liggen de kosten vaak veel hoger en dien je dit verschil zelf te betalen als je geen aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Vanuit de aanvullende zorgverzekering:

Als jij op een locatie zit meer dan 200 kilometer vanaf een zorginstelling in Nederland en voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Er is een medische noodzaak tot repatriëring.
  • De juiste zorg niet lokaal geleverd kan worden.

Wat je vaak ziet, is dat het lokaal prima opgelost kan worden en dat er vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding geldt voor het vervoer. Je kunt dan gebruikmaken van de reisverzekering, die daar wel in kan voorzien.

De kosten die je lokaal maakt, worden gedekt door de aanvullende zorgverzekering, mits je een Europa- of Werelddekking hebt afgesloten en je je in dit gebied bevindt.

Vanuit de reisverzekering

Als jij naar huis wil en je zit vast in een lokaal ziekenhuis, kan je aanspraak maken op de reisverzekering. Ook hier zijn wel een aantal voorwaarden van toepassing voordat ze jou terugbrengen naar Nederland. De kosten voor een dergelijk vervoer kunnen al snel oplopen tot wel 15000,- euro. Bedenk dus vooraf goed waar je naartoe gaat en welke verzekering jij afsluit alvorens je op reis gaat.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken