Mindfulness vergoeding 2025

Mindfulness vergoeding

Mindfulness is een techniek die helpt om met aandacht in het moment te leven. Het draait om bewustwording van wat er hier en nu gebeurt. Door mindfulness kun je beter omgaan met stress, negatieve gedachten en fysieke of mentale klachten. De methode is gebaseerd op technieken uit de boeddhistische meditatie en wordt tegenwoordig wereldwijd ingezet voor het verbeteren van geestelijke gezondheid en welzijn. In dit artikel lees je alles over de mindfulness vergoeding 2025 van zorgverzekeraars.

Wat is mindfulness?

Mindfulness bestaat uit oefeningen die je leren om je aandacht te richten op het moment zelf. Je observeert gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder daar meteen iets van te vinden. Deze techniek kan helpen om anders te reageren op stress en moeilijke emoties. Veelvoorkomende mindfulness-oefeningen zijn ademhalingstechnieken, meditatie en bewust bewegen, zoals yoga.

Is mindfulness iets voor jou?

Mindfulness kan voor veel mensen een waardevolle techniek zijn, vooral voor mensen die kampen met stress, angst, somberheid of chronische pijn. Ook voor mensen die meer rust en balans willen ervaren in hun dagelijks leven kan mindfulness een goede ondersteuning bieden. Omdat het niet prestatiegericht is, maar juist draait om accepteren en loslaten, kan het voor zowel beginners als ervaren beoefenaars geschikt zijn.

Wat valt er onder mindfulness?

Mindfulness omvat verschillende technieken, zoals:

  • Ademhalingsoefeningen: om bewust adem te halen en je aandacht te richten op je ademhaling.
  • Meditatie: het stilzitten of liggen met aandacht voor het huidige moment, zonder oordeel over gedachten die voorbij komen.
  • Bewuste beweging: lichaamsgerichte oefeningen, zoals yoga, die je helpen om spanningen los te laten en je lichaam te voelen.
  • Lichaamsscans: een techniek waarbij je met aandacht langs verschillende lichaamsdelen gaat om spanningen en sensaties waar te nemen.
  • Bewust waarnemen van gedachten en gevoelens: leren om gedachten, emoties en lichamelijke sensaties op te merken zonder erop te reageren of ze te veroordelen.

Kosten mindfulness 2025

Wat kost mindfulness? De kosten van mindfulness variëren, afhankelijk van het type cursus en de aanbieder. Voor een achtweekse basiscursus betaal je gemiddeld tussen de €200 en €800. Individuele sessies of therapieën kunnen duurder zijn, vooral als ze worden gegeven door een gecertificeerde therapeut. Heb of wil je niet zoveel geld besteden, dan kun je bijvoorbeeld ook via Youtube meedoen met trainingen.

Vergoeding mindfulness zorgverzekering 2025

Mindfulness wordt in Nederland niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dat komt omdat het wordt gezien als alternatieve of preventieve zorg. En dat wordt standaard niet vergoed. 

In enkele gevallen wordt mindfulness vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Bijvoorbeeld als het onderdeel is van een therapieprogramma dat wordt gegeven door een erkende therapeut. Het is verstandig om de polisvoorwaarden van je zorgverzekering hierop na te lezen.

Eigen risico of eigen bijdrage voor mindfulness

Omdat mindfulness niet in de basisverzekering zit, is het eigen risico niet van toepassing. Voor aanvullende vergoedingen kan het zijn dat er specifieke voorwaarden gelden, zoals een maximum aantal sessies. Ook hiervoor betaal je geen eigen risico. Heb je recht op een vergoeding vanuit je aanvullende verzekering, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar om te weten of er een eigen bijdrage geldt.

Veelgestelde vragen over mindfulness

Is mindfulness hetzelfde als meditatie?

Mindfulness en meditatie overlappen elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. Meditatie is een techniek binnen mindfulness, gericht op het richten van aandacht en bewustwording. Mindfulness omvat naast meditatie ook ademhalingstechnieken en bewust bewegen.

Hoe lang duurt het voordat mindfulness effect heeft?

De meeste mensen ervaren na een paar weken al voordelen, zoals minder stress en een groter gevoel van rust. De effecten verschillen per persoon en kunnen afhangen van de regelmaat waarmee je oefent. Veel cursussen duren acht weken om een goede basis te leggen. Daarnaast is veel thuisstudie en oefening nodig in de praktijk.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig voor een mindfulness-cursus?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig voor een mindfulness-cursus, omdat het niet wordt vergoed. Wel kan een arts of specialist mindfulness aanraden als aanvulling op andere behandelingen, zoals therapie bij stress of angstklachten.

Kun je mindfulness zelf thuis leren?

Ja, er zijn veel boeken, apps en online cursussen die je helpen om mindfulness thuis te beoefenen. Voor wie liever onder begeleiding leert, is een cursus of training in groepsverband een goede optie om de technieken aan te leren.

Zijn er bijwerkingen of nadelen aan mindfulness?

Voor de meeste mensen heeft mindfulness geen bijwerkingen. Wel kan het confronterend zijn om stil te staan bij gedachten of gevoelens die je eerder hebt vermeden. In sommige gevallen kan intensieve mindfulness-oefening bepaalde emoties versterken, dus het is belangrijk om goed te luisteren naar je eigen grenzen.

Dit artikel is geschreven door:
Mw. drs. M.J.A. Valk is Anesthesioloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is ze acupuncturist en schrijft ze artikelen voor ZorgverzekeringWijzer.nl. Dit doet ze om Nederlanders zo goed mogelijk te informeren over lastige onderwerpen omtrent de zorgverzekering. Haar BIG nummer is: 99914716701

Bekijk Madelous op Linkedin.

Zorgverzekering vergelijken