Vergoeding oefentherapie Mensendieck/Cesar 2025
Wat is Mensendieck en Cesar?
Mensendieck en Cesar richt zich op de manier van bewegen en het verbeteren van je houding. Voorheen waren dit twee verschillende oefentherapieën, maar tegenwoordig is er bijna geen verschil meer. Ervaar je lichamelijke klachten, dan kunnen deze zijn ontstaan door een verkeerde houding. De oefentherapie Mensendieck en Cesar kan je hier vanaf helpen.
Voor welke klachten helpt Mensendieck en Cesar?
Mensendieck en Cesar kan bij verschillende klachten ingezet worden. De therapeut maakt je bewust van je houding en leert je nieuwe aan. De volgende klachten kunnen onder andere door de oefentherapeut worden behandeld:
- Hoofdpijn
- Gewrichtspijn
- Rugklachten
- Nekklachten
- Ademhalingsklachten
- Stress/spanningsklachten
- Bekkenklachten
Om van deze klachten af te komen, worden er oefeningen op maat aangeleerd. Deze pas je vervolgens toe in je dagelijkse leven. De oefentherapeut kijkt naar het hele lichaam:
- Hoe beweeg je je?
- Welke gewrichten of spieren worden overbelast?
- Wordt er een verkeerde houding aangehouden in het dagelijks leven?
Veel mensen hebben een verkeerde houding, zoals hierboven geschetst. De oefentherapeut helpt deze te verbeteren.
De oefentherapeut helpt je door het bewegingsgedrag aan te passen. Hierdoor worden nieuwe klachten voorkomen. Deze therapie verhelpt/vermindert dus niet alleen de klachten, maar heeft ook een preventieve werking. Er zijn diverse oefentherapieën zoals bekkenoefentherapie, psychosomatische oefentherapie en kinderoefentherapie.
Voor Mensendieck en Cesar bestaat een beroepsvereniging: de VcOCM (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck).
Vergoeding oefentherapie Mensendieck/Cesar in 2025
De basisverzekering
De basisverzekering dekt Mensendieck en Cesar niet. Alleen als je een chronische aandoening hebt, vergoedt de basisverzekering de therapie. Maar wel pas vanaf de 21e behandeling. De eerste 21 betaal je dus zelf. Check vooraf bij je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor de vergoeding. Je krijgt namelijk niet bij alle chronische aandoeningen een vergoeding. De overheid stelt vast wat een chronische aandoening is. Je vindt de lijst hier.
Vergoeding bij artrose of etalagebenen
Heb je last van artrose of etalagebenen, dan dekt de basisverzekering een aantal behandelingen. Bij artrose aan de heup- en kniegewrichten krijg je de eerste 12 behandelingen vergoed. Bij etalagebenen (ook wel claudicatio intermittens genoemd), zijn dan er zelfs 37.
Vergoeding Mensendieck/Cesar tot 18 jaar
Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere vergoedingen. Zij krijgen vanuit de basisverzekering 9 behandelingen oefentherapie vergoed. Is de klacht nog niet verholpen, dan vergoedt de verzekeraar nog eens 9 behandelingen. Alleen als het een chronische aandoening betreft, dekt de basisverzekering alle behandelingen. Hier vind je een lijst met chronische aandoeningen vanuit de overheid.
De aanvullende verzekering
Heb je een chronische aandoening en wil je de eerste 20 behandelingen ook vergoed krijgen? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Ook als je geen chronische aandoening hebt, kun je een aanvullende dekking afsluiten. Je ontvangt dan vanaf de eerste behandeling een vergoeding. Wat de verzekering precies dekt, hangt af van de gekozen dekking. Soms is dat een vast bedrag per jaar, soms per behandeling.
Fysiotherapie
Oefentherapie Mensendieck/Cesar lijkt veel op fysiotherapie, maar is net iets anders. Op deze fysiotherapie pagina lees je wat fysiotherapie precies inhoudt en wat de zorgverzekering dekt.