Wat is podo-orthesiologie?
Met podo-orthesiologie wordt pijn weggenomen door het aanmeten van inlegzooltjes. Deze pijnklachten komen door een verkeerde lichaamshouding. Met het dragen van inlegzolen wordt de pijn minder.
Vergoeding podo-orthesiologie in 2025
Podo-orthesiologie is niet gedekt onder de basisverzekering. De behandeling valt onder ‘alternatieve geneeswijzen’. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Meestal krijg je dan een deel van de kosten vergoedt. Bijvoorbeeld een vast bedrag per jaar of per behandeling. Of een aanvullende dekking loont, hangt af van hoeveel behandelingen je nodig hebt, wat de kosten per sessie zijn en wat je betaalt voor de aanvullende dekking. Reken dit vooraf altijd goed uit. Soms is het goedkoper om de behandeling zelf te betalen.
Voor de verzekeraar is het belangrijk dat je naar een behandelaar gaat die is aangesloten bij een beroepsregister. Anders krijg je de kosten niet vergoedt. Voor podologie zijn dat:
- Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP)
- Omni Podo Genootschap (OPG)
- Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie (LOOP)
Bij welke klachten helpt podo-orthesiologie?
Je kunt op meerdere plekken in je lichaam pijn ervaren als je een verkeerde houding helpt. Door het dragen van inlegzolen verbeter je je lichaamshouding, waardoor klachten verminderen. Podo-orthesiologie helpt bij klachten aan de:
- schouders;
- nek;
- rug;
- heupen;
- voeten;
- knieën.
Diagnose podo-orthesiologie
Tijdens het eerste bezoek bespreek je de klachten met de behandelaar. Wanneer zijn de klachten ontstaan? Op welk moment ervaar je de klachten? Daarna doet de behandelaar een paar onderzoeken, afhankelijk van de klachten. Het onderzoek bestaat uit:
- de spierspanning bepalen in de linker- en rechter wervelkolom;
- stand van de wervelkolom bepalen;
- onderzoek van de nek
- beenlengte meten van beide benen;
- stand van het bekken bepalen;
- de manier van staan en lopen bepalen;
- de voetspiegel laat het totale drukvlak van de voeten (zolen) zien.
Door middel van voetmetingen wordt de diagnose gesteld. Met een voetspiegel (podobaroscoop) wordt de onderkant en afdruk van de voeten zichtbaar gemaakt. Om een afwijking nog duidelijker in beeld te brengen, wordt een computergestuurd instrument (fluxan) gebruikt. Er worden elementen aangebracht die direct een houdingsverandering laten zien. De elementen (veelal van kurk) worden onder de voeten aangebracht.
Behandeling podo-orthesiologie
Na de diagnose worden er inlegzolen voor de patiënt gemaakt. Deze zooltjes zijn op maat gemaakt en zorgen ervoor dat er een goede lichaamshouding ontstaat. De zolen moeten constant worden gedragen om tot een goed resultaat te leiden. Omdat je op zooltjes een andere lichaamshouding hebt, moet je lichaam hieraan wennen. In de beginperiode kun je daarom spierpijn krijgen.
Vergelijk hier je zorgverzekering voor 2025.