Prenatale screening vergoeding 2025
Zwanger zijn is een magische tijd vol verwachtingen en dromen over de toekomst. Maar naast al die mooie momenten komt er ook veel op je af. Eén van de keuzes die je kunt maken, is of je gebruik wilt maken van prenatale screening. Maar wat is prenatale screening precies? En belangrijker nog: krijg je een vergoeding voor prenatale screening vanuit je zorgverzekering?
Wat is prenatale screening eigenlijk?
Prenatale screening is een onderzoek tijdens je zwangerschap om te kijken of je baby misschien een bepaalde aangeboren aandoening heeft. De meest bekende zijn het Downsyndroom, het Edwards-syndroom en het Patausyndroom. Deze onderzoeken kunnen je meer inzicht geven in de gezondheid van je kindje, nog voordat het wordt geboren.
Er zijn verschillende soorten prenatale screening, zoals:
- De 13-wekenecho: Dit is een echo die wordt gedaan tussen de 12 en 14 weken van je zwangerschap, waarbij er wordt gekeken naar de ontwikkeling van je baby. De arts kijkt vooral naar de aanleg van de organen.
- De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test): Dit is een bloedonderzoek waarbij er DNA van je baby in jouw bloed wordt onderzocht. Met de NIPT kun je zien of je kindje kans heeft op Down-, Edwards- of Patausyndroom.
- De 20-wekenecho: Deze echo wordt gedaan rond de 20e week van je zwangerschap en onderzoekt of je baby lichamelijke afwijkingen heeft, zoals een open ruggetje of hartproblemen.
Het is een persoonlijke keuze of je deze tests wilt laten doen. Je hoeft ze niet te doen, maar voor sommige ouders kan het helpen om gerustgesteld te zijn, of om zich voor te bereiden op wat gaat komen.
Kosten prenatale screening
Dagelijks krijgen wij de vraag: Wat kost een prenatale screening? Een prenatale screening is gratis, omdat deze kosten gedekt zijn door de basisverzekering 2025. Je betaalt ook geen eigen risico.
Prenatale screening vergoeding zorgverzekering 2025
Ja, je zorgverzekering 2025 vergoedt een groot deel van de prenatale screening. Maar het hangt wel af van het type onderzoek of je eigen risico en eventuele kosten moet betalen. We leggen je dit graag wat duidelijker uit.
De 13-wekenecho en 20-wekenecho: wat krijg je vergoed?
De 13-wekenecho en de 20-wekenecho worden volledig vergoed door de basisverzekering. Je hoeft hier geen eigen risico voor te betalen. Dit betekent dat je zonder kosten deze echo’s kunt laten doen. Fijn, toch?
De 20-wekenecho is onderdeel van de standaard zwangerschapszorg in Nederland. Deze echo is vooral bedoeld om te kijken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. De 13-wekenecho is iets nieuwer, maar wordt ook vergoed als je hiervoor kiest.
De NIPT: Wat betaal je zelf?
Als je kiest voor de NIPT, dan was het vroeger zo dat je een eigen bijdrage van €175 moest betalen als er geen medische noodzaak was. Maar let op: sinds 1 april 2023 hoef je voor de NIPT geen eigen bijdrage meer te betalen, ongeacht de medische indicatie. Dit is goed nieuws, want nu kun je zonder extra kosten gebruikmaken van deze test als je dat wilt.
Waarom zou je kiezen voor prenatale screening?
Iedereen heeft zijn eigen redenen om wel of niet te kiezen voor prenatale screening. Sommige ouders willen graag zeker weten dat hun baby gezond is. Anderen willen zich voorbereiden op de zorg die hun kindje misschien nodig heeft als er wel een afwijking wordt gevonden.
Het is belangrijk om te weten dat prenatale screening geen verplichting is. Het is helemaal jouw keuze. En als je ervoor kiest, is het fijn dat je weet dat een groot deel van de zorg vergoed wordt door de zorgverzekering. Dit maakt het iets makkelijker om die keuze te maken zonder je zorgen te maken over de kosten.
Eigen risico 2025 en prenatale screening
Bij de prenatale screening gelden verschillende regels als het gaat om het eigen risico 2025. Echo’s, zoals de 13-wekenecho en 20-wekenecho, vallen niet onder het eigen risico in 2025. Hetzelfde geldt voor de NIPT-test. Ook hiervoor hoef je je eigen risico niet aan te spreken. Dit betekent dat je hiervoor niets hoeft te betalen, zelfs als je eigen risico nog niet is opgemaakt.
Let op! Heb je andere onderzoeken nodig tijdens je zwangerschap, bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek? Dan valt dit wel onder je eigen risico.
Wat moet je regelen?
Als je graag gebruik wilt maken van de prenatale screening, bespreek dit dan met je verloskundige. Zij kan je doorverwijzen naar de juiste plekken voor de echo’s of de NIPT. Ook helpt ze je met het maken van een goed geïnformeerde keuze.
Check ook even je zorgverzekering. Hoewel veel kosten vergoed worden door de basisverzekering, is het altijd goed om te weten hoe het zit met je eigen risico en of er aanvullende zorgverzekeringen zijn die nog meer kosten kunnen dekken.
Is prenatale screening verplicht?
Nee, absoluut niet. Het is helemaal aan jou of je gebruik wilt maken van de prenatale screening. De tests geven je informatie, maar het is aan jou of je die informatie wilt weten. Sommige ouders willen geen tests doen omdat ze vinden dat elk kindje welkom is, ongeacht de uitkomst. Andere ouders kiezen juist wel voor de screening, om zich voor te bereiden op eventuele zorg die hun kindje later nodig heeft.
Wat je ook kiest, onthoud dat het de juiste keuze is als het goed voelt voor jou en je partner.
Tot slot: wees lief voor jezelf
Zwanger zijn is een bijzondere tijd, en soms kan het overweldigend voelen. Er komt veel op je af, ook als het gaat om medische keuzes zoals prenatale screening. Wees daarom lief voor jezelf. Neem de tijd om je goed te laten informeren en maak de keuzes die goed voelen voor jou en je baby.
Het belangrijkste is dat jij en je kindje gezond en gelukkig zijn. En gelukkig hoef je je over veel kosten geen zorgen te maken, want een groot deel van de prenatale screening wordt vergoed door je zorgverzekering. Zo kun jij je focussen op wat écht belangrijk is: de komst van je kleine wonder.
Echo afbeelding van een baby