Vergoeding refertilisatie 2025
Wat is een refertilisatie?
Een refertilisatie is een hersteloperatie van een sterilisatie die de patiënt in het verleden heeft ondergaan. Bij een sterilisatie worden beide zaadleiders operatief onderbroken. Door deze gemaakte onderbreking bij de zaadleiders wordt het zaadtransport vanuit de zaadballen van de patiënt geblokkeerd.
Is refertilisatie altijd mogelijk?
Bij een hersteloperatie wordt er door een arts bekeken of de zaadleiders van de patiënt nog functioneel zijn en op deze wijze wordt er bekeken of de zaadleiders, microchirurgisch weer aan elkaar kunnen worden gehecht. De kans dat na herstel, de doorgankelijkheid van de zaadleider ook weer de vruchtbaarheid van de man herstelt, varieert tussen de 50 en de 75% en is mede afhankelijk van de tijdsduur die verlopen is sinds de operatieve sterilisatie. De kans op een zwangerschap na een refertilisatie is helaas iets kleiner en varieert tussen de 40 en de 50%. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het herstel van de zaadpassage en de vruchtbaarheid. Deze invloeden worden voor de operatie altijd besproken met de uroloog. De volgende zaken zijn hierbij van belang;
- De datum van de sterilisatie
- Al hebben van kinderen
- Eventuele gezondheidsproblemen
- Eventuele vruchtbaarheidsproblemen van je partner
- Antilichamen tegen de eigen zaadcellen.
De kans op succes van de hersteloperatie neemt af, met het aantal jaren dat zijn verstreken na de sterilisatie.
Een refertilisatie heeft geen invloed op het seksleven van de patiënt. De patiënt kan net zoals voorheen gemakkelijk een erectie, orgasme en een zaadlozing krijgen. In verloop van tijd, na een geslaagde refertilisatie, zijn er bij de zaadlozing echter weer zaadcellen aanwezig.
War gebeurt er tijdens een refertilisatie?
Een refertilisatie is een hersteloperatie, die valt onder een zeer specialistische ingreep en kan enkel uitgevoerd worden door een uroloog met een grote microchirurgische ervaring. De operatie duurt ongeveer 2 uur en wordt altijd uitgevoerd onder volledige narcose. In een aantal bijzondere situaties kan de operatie ook worden uitgevoerd door middel van een ruggenprik. Tijdens de operatie worden er sneden in de balzak geplaatst en worden de functionele delen binnen de zaadleiders opgezocht. Indien mogelijk, worden deze uiteinden door de chirurg weer microchirurgisch aan elkaar gehecht. De huid van de balzak wordt hierna opnieuw gesloten door middel van oplosbare hechtingen. Het duurt nog een aantal maanden voordat de mogelijke vruchtbaarheid bij de man is hersteld. Het sperma wordt drie maanden na de operatie in het ziekenhuis gecontroleerd op de aanwezigheid van zaadcellen. Hiervoor krijgt de patiënt na de ingreep een potje mee van de assistente met dergelijke instructies.
Is er een vergoeding voor refertilisatie?
De behandeling refertilisatie wordt niet vergoed in het basispakket van je zorgverzekering. Wanneer de verzekerde een aanvullende verzekering heeft bij zijn zorgverzekeraar wordt de behandeling meestal wel vergoed. Dit kan per aanvullend pakket verschillen. Het is daarom ook erg verstandig om eerst alle aanvullende pakketten van je zorgverzekering goed met elkaar te vergelijken, zodat de verzekerde een aanvullend pakket ontvangt die het beste bij hem past. Start nu met je zorgverzekering vergelijken om te zien wat de vergoedingen zijn