Vergoeding reiskosten ziekenbezoek 2025

Verblijft er directe familie in een ziekenhuis of zorginstelling, dan kunnen de kosten van dit bezoek best oplopen. Helemaal als je voor specialistische zorg naar een andere stad of zelfs provincie moet. Krijg je een vergoeding voor deze kosten terug van je zorgverzekeraar? Ja, in sommige gevallen dekt een zorgverzekeraar bepaalde kosten.

Krijg ik reiskostenvergoeding voor bezoek aan een gezinslid in zorginstelling?

Een vergoeding van de reiskosten komt altijd uit de aanvullende zorgverzekering. Dit zit namelijk niet in de basisverzekering. Wel kan het zo zijn dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen, dit is per zorgverzekeraar verschillend maar hieronder enkele voorbeelden:

  • De ziekenhuisopname moet zijn voorgeschreven door een arts
  • Er is sprake van een bijzondere situatie of een ernstige ziekte.
  • Je moet ouder zijn dan achttien jaar
  • Je moet directe bloedverwant zijn in de eerste graad met de patiënt; dochter of een vader.
  • Bezoekkosten worden per dag eenmalig vergoed
  • Je moet op hetzelfde adres ingeschreven zijn als de patiënt die je bezoekt
  • De afstand van de zorginstelling tot je woonadres kun je declareren.
  • De vergoeding wordt berekend per kilometer
  • Er geldt een maximum bedrag per jaar

Vaak wordt uitgegaan van de goedkoopst mogelijke vorm van reizen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer (tweede klas trein). Wanneer deze manier van reizen niet mogelijk is—bijvoorbeeld als het ziekenhuis niet bereikbaar is met het openbaar vervoer of als reizen met de auto goedkoper is—is het mogelijk om een kilometervergoeding te krijgen. Dit wordt per geval bekeken.

In sommige gevallen wordt één bezoeker per dag als voldoende gezien om contact te houden met het ‘zieke familielid’; dit verschilt per zorgverzekeraar. Wanneer een gezinslid is opgenomen in een ziekenhuis in het buitenland, gelden hier ook weer specifieke regels per verzekeraar. Vaak komen deze regels wel overeen met de voorwaarden voor een opname in een instelling in Nederland.

Een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van de vergoeding is dat jij en je gezinslid bij dezelfde zorgverzekering zijn aangesloten. Wanneer dit niet het geval is, kom je meestal niet in aanmerking voor de vergoeding van reiskosten. Tegenwoordig wordt er vaak elk jaar gewisseld van zorgverzekeraar, naar de goedkoopste of naar degene die het beste aansluit bij jouw behoeften. Houd hier dus rekening mee wanneer je van zorgverzekeraar wisselt.

Er wordt geen vergoeding verstrekt voor deze reiskosten vanuit de basisverzekering. Je dient een aanvullende verzekering af te sluiten om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Zorgverzekeraars hebben meestal meerdere soorten aanvullende verzekeringen. In de polisvoorwaarden wordt vermeld bij welke aanvullende verzekering je recht hebt op vergoeding van reiskosten. Omdat de vergoeding van reiskosten vanuit de aanvullende verzekering wordt verstrekt, dien je rekening te houden met het eigen risico dat je moet betalen. Je zorgverzekeraar kan je de juiste informatie geven.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken