Vergoeding repatriëring 2026

Wat is repatriëring?

Repatriëring houdt in dat je wordt teruggebracht naar je thuisland vanwege ziekte, letsel of overlijden. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Hoewel je er liever niet bij stilstaat, is het belangrijk om dit goed te regelen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit onderwerp. We kennen 3 soorten repatriëring, namelijk:

  • Na een ongeval
  • Bij ziekte
  • Bij overlijden

Repatriëring na een ongeval

Het repatriëren van een persoon of meerdere personen, betekent dat mensen die in het buitenland  een ongeval krijgen onder begeleiding naar Nederland worden vervoerd. Repatriëring is alleen mogelijk als een persoon mag worden vervoerd. Een arts beslist dit. Repatriëring kan plaatsvinden met een vliegtuig of een ambulance. Als iemand ziek is, dan is het niet toegestaan dat hij/zij zonder medische begeleiding wordt vervoerd. Stel dat iemand die ziek is en per vliegtuig wordt vervoerd, tijdens de vlucht onwel wordt, dan is het noodzakelijk dat er direct medische hulp aanwezig is. Regelmatig wordt een ziek persoon vanuit het buitenland naar Nederland vervoert per ambulance. De ambulances die worden ingezet beschikken over comfortabele brancards. Meestal kan een vriend(in) of familielid meereizen in de ambulance.

Wanneer repatriëring?

Er is sprake van repatriëring naar huis als de terugreis door medische conditie bemoeilijkt is, maar wanneer er geen medische noodzaak bestaat voor een heropname. Denk hierbij aan een gebroken been dat behandeld is in het buitenland, waardoor u niet per auto terug kunt reizen.

Kosten van repatriëring na een ongeval

De kosten van repatriëring na een ongeval kunnen onder andere bestaan uit:

  • Vervoer terug naar Nederland
  • Het versturen van medicijnen
  • Begeleiding, indien nodig

Vergoeding na een ongeluk

Zorgverzekering
Repatriëring na een ongeval wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je tijdens je verblijf in het buitenland een ongeluk krijgt, moet je de kosten zelf betalen. Met een aanvullende zorgverzekering kun je deze kosten dekken. Via zorgverzekeringwijzer.nl kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor repatriëring. Vergelijk zorgverzekeringen en vind het beste pakket.

Reisverzekering
Bijna alle reisverzekeringen dekken de kosten voor repatriëring bij een ongeluk in het buitenland. Als je tijdens je reis een ongeval krijgt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij helpen je verder met de terugreis.

Uitvaartverzekering
Repatriëring wordt niet vergoedt door een uitvaartverzekering. Wel dekt een uitvaartverzekering de kosten van de uitvaart. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland 7.500 euro.

repatriering
Jaarlijks komen in de winter verschillende gipsvluchten naar Nederland

Repatriëring na ziekte

Repatriëring bij ziekte houdt in dat je naar huis wordt gebracht als je door een medische aandoening niet in staat bent zelf terug te reizen. Een voorbeeld is wanneer je tijdens een autoreis een been breekt en daardoor niet meer zelf kunt rijden. In zo’n geval wordt repatriëring ingeschakeld.

Kosten van repatriëring bij ziekte

De kosten van repatriëring kunnen onder andere bestaan uit:

  • Vervoer terug naar Nederland
  • Het versturen van medicijnen
  • Begeleiding, indien nodig

Vergoeding bij ziekte

Zorgverzekering
Repatriëring wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering 2025. Als je tijdens je verblijf in het buitenland ziek wordt, moet je de kosten zelf betalen. Met een aanvullende zorgverzekering 2025 kun je deze kosten dekken. Via zorgverzekeringwijzer.nl kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Reisverzekering
Bijna alle reisverzekeringen dekken de kosten voor repatriëring bij ziekte in het buitenland. Als je tijdens je reis ziek wordt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij helpen je verder met de terugreis.

Repatriëring na overlijden

Ben je in het buitenland en krijg je te maken met een overlijden? Dan moet het stoffelijk overschot naar Nederland vervoerd worden. Neem dan contact op met Uitvaartland via 0031-727100093. Je kunt dit nummer ook bellen als je iemand wil laten repatriëren naar het buitenland. Daarnaast is het belangrijk om contact op te nemen met uw reisverzekeraar om te achterhalen of u hiervoor verzekerd bent.

Kosten repatriëring na overlijden

De kosten van repatriëring na overlijden kunnen sterk verschillen. Repatriëren vanuit het buitenland naar Nederland varieert gemiddeld tussen de 5.000 euro en de 8.000 euro.

Het overbrengen van een overledene naar het buitenland kost minimaal € 1.700 (België). Maar een repatriëren naar bijvoorbeeld Argentinië kan oplopen tot zo’n 13.000 euro.

Vergoeding na overlijden

Zorgverzekering
Ook bij overlijden wordt repatriëring niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering kun je deze kosten dekken.

Reisverzekering
Bijna alle reisverzekeringen dekken de kosten voor repatriëring bij overlijden in het buitenland.

Repatriëring vergoeding zorgverzekering

Er wordt voor repatriëring bij ziekte of een ongeval geen vergoeding verstrekt vanuit het basispakket. Mogelijk worden de kosten vergoed uit een aanvullend pakket, mits je deze hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars bieden meerdere pakketten aan, het is raadzaam voordat je op reis gaat deze te vergelijken, om vast te stellen of je goed bent verzekerd. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld onder welke voorwaarden je recht hebt op een vergoeding. Voor een vergoeding vanuit een aanvullend pakket geldt geen eigen risico.

Dit artikel is geschreven door:
Leon is mede eigenaar van ZorgverzekeringWijzer.nl. Hij is een echte zorgverzekeringspecialist en heeft meer dan 17 jaar ervaring in deze branche. Naast het schrijven van teksten houdt hij zich bezig met onderzoeken en verschijnt hij regelmatig als expert in de media.

Bekijk Leon op Linkedin.

Zorgverzekering vergelijken