Slecht slapen is heel vervelend. Je bent overdag moe, snel geprikkeld en hebt minder focus. Slaap- en kalmeringsmiddelen helpen als je last hebt van angst, spanning, onrust en slapeloosheid. Deze middelen krijg je niet vanuit je basisverzekering vergoed. Alleen als je de medicatie krijgt vanwege een chronische aandoening, krijg je ze wel vergoed vanuit de basisverzekering.
Vergoeding slaapmiddelen basisverzekering 2025
- Voor slapeloosheid krijg je geen slaapmiddelen vergoed uit de basisverzekering.
- Je krijgt wel een vergoeding voor slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen bij epilepsie, meervoudige psychiatrische stoornissen, palliatieve sedatie of angststoornissen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden, deze lees je terug in je polisvoorwaarden.
- Krijg je de medicatie vergoed, dan betaal je eerst het eigen risico van 385 euro. Pas als je dit bedrag hebt verbruikt, betaalt de zorgverzekeraar de rest.
- Naast het eigen risico betaal je soms ook een eigen bijdrage. Dat geldt als het medicijn niet in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staat. Op Medicijnkosten.nl van de Rijksoverheid zie je voor elk medicijn of het op een GVS lijst staat. Je betaalt per jaar maximaal 250 euro eigen bijdrage voor medicijnen.
Vergoeding slaap- en kalmeringsmiddelen aanvullende verzekering 2025
Er is geen aanvullende verzekering voor de vergoeding van slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. De reden hiervan is dat deze medicijnen een verslavende werking hebben. Om misbruik tegen te gaan, is er geen aanvullende verzekering voor.
Naar de huisarts bij slapeloosheid
Wie last heeft van slapeloosheid of angsten gaat eerst naar de huisarts. Een bezoek aan de huisarts krijg je vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. De huisarts helpt je met het zoeken naar een oplossing. Ook kan de huisarts je verwijzen naar een psycholoog of slaapkliniek. Daarnaast kan de huisarts slaap- of kalmeringsmiddelen voorschrijven.
Wanneer worden kalmerings- en slaapmiddelen gebruikt?
Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen kun je gebruiken als je last hebt van angst, spanning, onrust en slapeloosheid. Je mag deze medicijnen maar kort gebruiken. Dat komt omdat ze een verslavende werking hebben. Afhankelijk van je klachten bepaalt je arts hoe lang je kalmerings- of slaapmiddelen mag gebruiken. Kalmeringsmiddelen zijn direct bij het eerste gebruik effectief. Mensen die een depressie hebben en daarvoor antidepressiva nodig hebben, krijgen vaak in het begin ook een kalmerings- of slaapmiddel voorgeschreven, omdat deze middelen een directe werking hebben. Antidepressiva moet eerst een aantal weken worden ingenomen, om vast te kunnen stellen of het middel werkzaam is.
Hoe werken kalmerings- en slaapmiddelen?
Kalmerings- en slaapmiddelen hebben een uitwerking op de hersenactiviteit, het is een verdovende werking. Het concentratievermogen en je geheugen verminderen. Als je één van deze middelen inneemt, word je al snel ontspannen en slaperig. Hierdoor verminderen spanningen en angsten. Gedurende de tijd dat je deze middelen gebruikt, kun je beter niet autorijden. Je hebt namelijk minder concentratie en je kunt suf zijn.
Afhankelijk van de klachten, wordt een middel voorgeschreven door de arts. Iemand die de hele dag angstgevoelens heeft, krijgt een ander middel voorgeschreven, dan iemand die slecht slaapt. De werkingsduur en het effect van het medicijn is dan ook anders. Voorbeelden van kalmerings- en slaapmiddelen zijn:
- lorazepam
- oxazepam
- midazolam,
- diazepam stilnoct
Overleg altijd met je arts als je wilt stoppen met een middel. Je kunt vaak niet in één keer stoppen. Dit moet vaak stapsgewijs gebeuren. Doe je dat niet, dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.