Vergoeding steunkousen 2025

steunkousen vergoeding

Steunkousen, ook wel elastische kousen genoemd, ondersteunen je bloedsomloop en helpen problemen zoals spataderen of vochtophoping tegen te gaan. De arts schrijft deze kousen voor wanneer je aderen of lymfevaten het bloed niet goed kunnen afvoeren. Maar hoe zit het met de kosten van steunkousen? En welke vergoeding krijg je voor steunkousen vanuit je zorgverzekering in 2025?

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen oefenen druk uit op je benen om de doorbloeding te stimuleren. Ze zijn ideaal voor mensen die last hebben van spataderen, trombose of andere circulatieproblemen. Steunkousen voorkomen dat je benen gaan opzwellen en verminderen pijn of vermoeidheid door slechte bloedcirculatie. Afhankelijk van je situatie krijg je kousen in verschillende drukklassen voorgeschreven. Drukklasse 1 helpt bij milde klachten, terwijl drukklassen 2, 3 en 4 bedoeld zijn voor ernstigere problemen.

Wat kosten steunkousen?

Steunkousen kosten in Nederland gemiddeld tussen de 20 en de 60 euro. Afhankelijk van de drukklasse en de kwaliteit van de kous. Je kunt hier goede steunkousen kopen.

Welke steunkousen vergoedt de zorgverzekering?

Drukklasse 2 en hoger
Je krijgt steunkousen in drukklasse 2, 3 of 4 vergoed uit de basisverzekering 2025, maar alleen als je last hebt van een medische aandoening zoals problemen met je aderen of lymfevaten. De kousen compenseren het functieverlies van deze vaten en ondersteunen langdurig je bloedsomloop. De kosten van deze kousen worden volledig vergoed, mits je een medische indicatie hebt.

Geen vergoeding voor steunkousen met drukklasse 1
Steunkousen in drukklasse 1 hebben een lichte ondersteunende werking, maar bieden geen echte medische oplossing. Daarom vallen deze kousen niet onder de basisverzekering. Als je lichte klachten hebt en toch steunkousen wilt dragen, betaal je de kosten uit eigen zak.

Eigen risico steunkousen

Voor steunkousen in drukklasse 2 of hoger betaal je geen eigen bijdrage. Dit betekent dat de zorgverzekering de volledige kosten dekt, zolang je een medische indicatie hebt. Houd er wel rekening mee dat je eigen risico geldt. Als je dit nog niet hebt verbruikt, betaal je eerst je eigen risico voordat de zorgverzekering de kosten overneemt.

Voorwaarden voor vergoeding steunkousen 2025

De zorgverzekering vergoedt alleen steunkousen als een arts ze heeft voorgeschreven. Ook moet je ze afnemen bij een gecontracteerde leverancier. Als je naar een leverancier gaat die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar 2025, krijg je misschien een lagere vergoeding of zelfs helemaal niets. Informeer dus altijd vooraf of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de leverancier van jouw keuze.

Aantrek- en uittrekhulp bij vergoeding steunkousen

Heb je moeite om je steunkousen aan of uit te trekken? Je kunt dan ook een aantrek- en uittrekhulp vergoed krijgen, maar alleen als je die hulpmiddelen samen met de kousen aanvraagt. Deze hulpmiddelen helpen je om de kousen zelfstandig te gebruiken, wat essentieel is voor je dagelijkse mobiliteit. Bijvoorbeeld de Doff ’n Donner.

Vervanging van steunkousen en vergoeding

De levensduur van steunkousen is beperkt, omdat de elasticiteit na verloop van tijd afneemt. Heb je nieuwe kousen nodig? Neem dan contact op met je leverancier. Zij beoordelen of je recht hebt op nieuwe kousen. In de meeste gevallen kun je na één jaar weer nieuwe kousen aanvragen, maar dit hangt af van de beoordeling van de leverancier.

Wat als je tijdelijk steunkousen nodig hebt?

Heb je steunkousen nodig als onderdeel van een tijdelijke behandeling, bijvoorbeeld na een operatie of de verwijdering van spataderen? In dat geval vergoedt de zorgverzekeraar de kousen als onderdeel van de medische zorg. De kosten vallen dan onder de geneeskundige zorg en worden rechtstreeks vergoed aan het ziekenhuis of de zorgverlener. Je hoeft hier zelf geen rekening voor te betalen.

Aanvullende verzekering voor vergoeding steunkousen

De meeste zorgverzekeraars bieden geen aanvullende vergoeding voor steunkousen. Dit komt omdat de basisverzekering al een groot deel van de kosten dekt voor kousen met een medische indicatie. Wil je toch drukklasse 1 kousen of extra kousen zonder medische indicatie? Dan kun je kijken naar een aanvullende zorgverzekering 2025 die medische hulpmiddelen vergoedt. Let er wel op dat dit zelden voorkomt in standaardpolissen.

Waar kun je terecht voor vergoeding steunkousen?

Je kunt steunkousen kopen bij een leverancier die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Veel zorgverzekeraars werken samen met gespecialiseerde winkels en medische leveranciers. Je vindt deze winkels gemakkelijk online via de website van je zorgverzekeraar. Als je liever naar een winkel zonder contract gaat, controleer dan eerst de voorwaarden. Vaak moet je zelf een deel van de kosten betalen.

Steunkousen en compressietherapie vergoeding

Naast steunkousen zijn er ook andere compressiehulpmiddelen zoals armkousen of compressiebandages. Als je deze nodig hebt, gelden er vaak dezelfde regels voor vergoeding als bij steunkousen. Let op dat je voor sommige compressiehulpmiddelen, zoals elektrisch gestuurde aantrekhulpen, een aparte akkoordverklaring nodig hebt van je zorgverzekeraar.

Samenvatting: welke steunkousen vergoedt je zorgverzekering in 2025?

  • Drukklasse 2, 3 en 4: Volledige vergoeding uit de basisverzekering bij medische indicatie.
  • Drukklasse 1: Geen vergoeding, omdat deze kousen geen therapeutische werking hebben.
  • Eigen risico: Ja, de kosten van steunkousen vallen onder het eigen risico.
  • Eigen bijdrage: Geen eigen bijdrage 2025 voor steunkousen in drukklasse 2, 3 of 4.
  • Aantrek- en uittrekhulp: Worden vergoed als je ze samen met de kousen aanvraagt.
  • Leverancier: Kies altijd een gecontracteerde leverancier om volledige vergoeding te krijgen.

Conclusie vergoeding steunkousen

Steunkousen zijn een hulpmiddel voor mensen met problemen aan hun aderen of lymfevaten. Gelukkig kun je in 2025 rekenen op een volledige vergoeding van steunkousen met een medische indicatie. Heb je lichte klachten? Dan zul je zelf de kosten moeten dragen voor drukklasse 1 kousen. Zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd bent over de voorwaarden van je zorgverzekering 2025 en vraag tijdig nieuwe kousen aan als dat nodig is. Zo blijf je mobiel en ondersteun je je bloedsomloop optimaal!

Dit artikel is geschreven door:
Amber is verzekeringsexpert in hart en nieren. Ze heeft de afgelopen 4 jaar bij Geld.nl gewerkt en is een echte zorgverzekeringspecialist. Naast het schrijven van teksten houdt ze zich bezig met onderzoeken en verschijnt ze regelmatig als expert in de media.

Bekijk Amber op Linkedin.

Zorgverzekering vergelijken