Vergoeding tandarts tot 18 jaar 2025

Heb je kinderen? Dan is het goed te weten dat tandartszorg tot hun 18e verjaardag vergoed wordt door de zorgverzekering. Dat betekent dat je je vaak geen zorgen hoeft te maken over hoge rekeningen voor de tandarts. Maar wat is precies de vergoeding voor tandarts tot 18 jaar? En zijn er dingen die je zelf moet betalen? We zetten alle informatie overzichtelijk voor je op een rijtje.

Tandarts tot 18 jaar: wat dekt de basisverzekering 2025?

De basisverzekering 2025 vergoedt de meeste tandartsbehandelingen voor kinderen tot 18 jaar. Hier valt het volgende onder:

  • Tandartsbezoeken: Denk aan de halfjaarlijkse controle, waarbij de tandarts het gebit van je kind controleert en schoonmaakt.
  • Fluoridebehandelingen: Dit wordt gedaan om het gebit van je kind sterker te maken en gaatjes te voorkomen. Het gebit van je kind wordt schoongemaakt met fluoride. Vaak wordt hieraan een smaakje (bijvoorbeeld sinaasappel of aardbei) toegevoegd om de behandeling leuker te maken voor je kind.
  • Vullingen: Als je kind een gaatje heeft, wordt de behandeling volledig vergoed.
  • Trekken van tanden of kiezen: Moet er een tand of kies getrokken worden? Dan hoef je dit niet zelf te betalen. Ook hiervoor geeft je basisverzekering een volledige vergoeding.
  • Röntgenfoto’s: Deze zijn soms nodig om te kijken of alles in de mond goed groeit of om te zien hoe diep een gaatje zit.
  • Beugels: Als de tandarts of orthodontist vindt dat je kind een beugel nodig heeft, wordt het consult vergoed. Maar let op! De beugel zelf wordt niet door de basisverzekering gedekt.

Eigen risico bij vergoeding tandarts tot 18 jaar

Het goede nieuws: voor tandartszorg tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Dat betekent dat je voor de behandelingen uit de basisverzekering niets extra’s betaalt. Maar let op: sommige behandelingen, zoals een beugel of andere orthodontische zorg, vallen buiten de basisverzekering. Daar kan je wel een aanvullende zorgverzekering 2025 voor afsluiten.

Wat wordt niet vergoed bij tandarts tot 18 jaar?

Hoewel de basisverzekering veel dekt, zijn er een paar uitzonderingen:

  • Orthodontie (beugel): Zoals eerder genoemd, valt een beugel niet onder de basisverzekering. Wil je dat dit vergoed wordt? Dan moet je een aanvullende verzekering hebben die orthodontie meeneemt.
  • Cosmetische behandelingen: Behandelingen die puur voor het uiterlijk zijn, zoals het bleken van tanden, worden niet vergoed.

Tandarts kosten kind

Dagelijks krijgen wij de vraag: Mag een kind gratis naar de tandarts? JA! Kinderen mogen gratis naar de tandarts. Het kost ook geen eigen risico. Je hoeft dus geen speciale tandartsverzekering voor kinderen af te sluiten.

Wat als er een spoedgeval is?

Heeft je kind buiten openingstijden van de tandarts acute pijn? Bijvoorbeeld door een ontsteking of een ongeluk? Dan kun je terecht bij een spoedtandarts. De kosten hiervoor vallen onder de basisverzekering, net zoals bij een normale behandeling. Ook hier geldt: geen eigen risico.

Waarom zijn tandartsbezoeken zo belangrijk?

Als ouder weet je vast hoe lastig het kan zijn om je kinderen elke dag goed hun tanden te laten poetsen. Toch is het essentieel om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Niet alleen om gaatjes te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat het gebit van je kind goed groeit. Tandartsen kunnen problemen vroeg opsporen en aanpakken voordat ze groter worden.

Tandartsbezoeken zijn dus niet alleen belangrijk voor het schoonhouden van het gebit, maar ook voor de lange termijn. Problemen die niet op tijd behandeld worden, kunnen later grotere kosten met zich meebrengen. Dat wil je voorkomen!

Hoe vaak naar de tandarts met kinderen?

Het wordt aangeraden om minimaal twee keer per jaar met je kind naar de tandarts te gaan voor een controle. Sommige kinderen hebben echter meer zorg nodig. In dat geval kan de tandarts voorstellen om vaker langs te komen. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je kind snel gaatjes krijgt of als er andere problemen zijn met het gebit.

Wat als mijn kind bang is voor de tandarts?

Veel kinderen zijn zenuwachtig of zelfs bang voor de tandarts. Dat is heel normaal! Gelukkig zijn er manieren om die angst te verminderen:

  • Praat erover: Leg uit wat de tandarts gaat doen en waarom het belangrijk is.
  • Ga samen: Als ouder kun je je kind geruststellen door mee te gaan en te blijven tijdens de behandeling.
  • Vraag om hulp: Sommige tandartsen zijn gespecialiseerd in kinderen en weten precies hoe ze angst kunnen wegnemen. Je kunt dit altijd van tevoren bespreken met de tandarts.

Het is belangrijk om de tandartsbezoeken leuk of in ieder geval neutraal te houden, zodat kinderen op latere leeftijd niet met angst blijven zitten. Een positieve ervaring op jonge leeftijd kan ervoor zorgen dat ze later beter voor hun gebit zorgen.

Orthodontie: Wat zijn de kosten?

Zoals eerder gezegd, valt een beugel niet onder de basisverzekering. Toch krijgen veel kinderen op een bepaald moment te maken met een orthodontist. De kosten voor een beugel kunnen flink oplopen, afhankelijk van het type beugel en de duur van de behandeling. Een goede aanvullende verzekering kan een groot deel van deze kosten dekken.

Bij sommige verzekeraars kun je een aanvullende verzekering afsluiten die 80% tot 100% van de kosten van orthodontie vergoedt. Let wel op: vaak geldt er een maximum bedrag per jaar of voor de hele looptijd van de verzekering. Controleer dit dus goed voordat je een verzekering afsluit.

Wat als mijn kind al een beugel heeft?

Heeft je kind al een beugel en wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar in 2025? Dan is het belangrijk om te weten dat veel verzekeraars een wachttijd hanteren voor orthodontie. Dit betekent dat je in het eerste jaar na het afsluiten van je verzekering geen vergoeding krijgt voor de beugel. Zorg dus dat je hier goed naar kijkt voordat je overstapt.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan lastig zijn, vooral als het gaat om kinderen. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

  • Check wat er vergoed wordt: Kijk goed wat de basisverzekering vergoedt en of je een aanvullende verzekering nodig hebt.
  • Vergelijk aanvullende verzekeringen: Sommige verzekeraars bieden betere dekking voor orthodontie dan andere.
  • Let op wachttijden: Zoals eerder genoemd, kunnen er wachttijden gelden voor de vergoeding van een beugel.
  • Kijk naar de kosten: Soms is het goedkoper om de tandartskosten zelf te betalen dan een dure aanvullende verzekering af te sluiten. Je zorgverzekering 2025 vergelijken kan je al snel honderden euro’s per jaar besparen.

In het kort: wat moet je onthouden?

  • Tandartszorg tot 18 jaar: Wordt grotendeels vergoed door de basisverzekering.
  • Beugels en orthodontie: Niet vergoed door de basisverzekering, maar mogelijk via een aanvullende verzekering.
  • Geen eigen risico: Voor kinderen betaal je geen eigen risico bij tandartsbezoek.
  • Spoedzorg: Wordt ook vergoed door de basisverzekering.
  • Wachttijden voor orthodontie: Houd hier rekening mee als je overstapt van verzekeraar.

Vergoeding Tandarts tot 18 jaar in een handige tabel:

ZorgaanbiederVergoeding basisverzekering?Eigen risico?
TandartsconsultJaNee
FluoridebehandelingJaNee
VullingenJaNee
Trekken van tandenJaNee
Röntgenfoto’sJaNee
Beugel (orthodontie)NeeN.v.t.

Kortom, tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar is goed geregeld in Nederland. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Zorg wel dat je goed kijkt naar de voorwaarden als je orthodontie overweegt. Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan veel geld besparen!

tandarts tot 18 jaar vergoeding
Ook voor kinderen is het verstandig twee keer per jaar naar de tandarts te gaan

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken