Vergoeding zwangerschap 2026

Wat komt er allemaal bij kijken tijdens de zwangerschap?

Hoera zwanger!! Iedereen feliciteert je met je zwangerschap. Het is een speciale tijd in je leven die ongeveer negen maanden duurt. Geniet vooral van deze tijd. In de eerste periode hebben veel vrouwen last van misselijkheid, maar daar hoef jij geen last van te hebben. Vele vrouwen hebben geen klachten gedurende de zwangerschap. En heb je toch last van het een of ander, dan heb je toch iets moois om naar uit te zien. Al snel ben je benieuwd, is het een jongen of een meisje. Maar de gezondheid van de baby staat voorop.

Al snel loop je regelmatig de babywinkel in. Meestal wordt er niet direct iets gekocht maar het is al leuk om al die mooie babykleding te bekijken die je voor je kindje wilt gaan kopen. Met andere a.s. moeders je blijdschap delen en ook je eventuele ongemakken. Een zwangerschapscursus volgen om je goed voor te bereiden op de bevalling. Ja, je wereld is veranderd. Soms lijkt het of je aandacht alleen nog maar op je zwangerschap is gericht. Dit is een teken dat je van je zwangerschap geniet. Omdat dit maar een hele korte periode in je leven is, is het fijn als je echt van je zwangerschap kunt genieten.

Vergoeding zwangerschap

Kun je sporten tijdens de zwangerschap?

Sporten is altijd gezond, dus ook als je zwanger bent. Je verbetert je conditie en hierdoor je uithoudingsvermogen, dit kan je goed gebruiken tijdens de bevalling. Enkele voorbeelden:

  • Aerobics, low impact trainingen, na vier maanden zwangerschap moet je springen voorkomen. Arm- en beenbeweging en rek- en strekoefeningen, niet overdadig. Geen oefeningen met gewichten
  • Bij aquarobics word je niet erg belast. De oefeningen zijn goed voor de bloedsomloop en het hart
  • Zwemmen geeft geen belasting voor de gewrichten. Het verbetert het uithoudingsvermogen, gedurende de gehele zwangerschap mag je zwemmen. Door te zwemmen versterk je de spieren en worden deze soepeler.

Tijdens de zwangerschap mag je niet duiken, omdat dit mogelijk risico’s kan opleveren voor de foetus.

Overleg met je verloskundige als je twijfelt of je mag doorgaan met de sport die je beoefent. Het is afhankelijk van jouw toestand tijdens de zwangerschap. Sommige sporten kunnen worden afgeraden, terwijl andere sporten juist worden aangeraden door de verloskundige. Als je tijdens het sporten klachten ervaart die je voor je zwangerschap nog niet had tijdens het sporten, bijvoorbeeld duizeligheid, kortademigheid of rugpijn, bespreek dit dan met de verloskundige.

Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kun je meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.

Zorgverzekering vergelijken