Een baby krijgen is super bijzonder, maar ook spannend. Naast alle emoties is er nog iets waar je over na moet denken: ga je voor een thuisbevalling, of toch voor bevallen in het ziekenhuis? En vergoedt je zorgverzekering een ziekenhuisbevalling in 2025?
Bevallen in het ziekenhuis: wat zijn de opties?
Als je zwanger bent, moet je op een gegeven moment een keuze maken: waar wil je bevallen? Je kunt thuis bevallen, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Veel vrouwen kiezen voor het ziekenhuis, omdat ze zich daar veiliger voelen. Maar wist je dat er twee verschillende manieren zijn om in het ziekenhuis te bevallen?
- Ziekenhuisbevalling met medische indicatie
Als er een reden is waarom je niet thuis kunt of mag bevallen (bijvoorbeeld complicaties of een medische aandoening), moet je in het ziekenhuis bevallen. Dit heet een bevalling met een medische indicatie. Denk bijvoorbeeld aan een stuitligging of hoge bloeddruk. Bevallen in het ziekenhuis met een medische noodzaak wordt altijd vergoed door je basisverzekering. Je hoeft dan niet bang te zijn voor extra kosten. Maar let op: je betaalt wel je eigen risico. Dus als je eigen risico nog niet is opgebruikt, krijg je de rekening daarvoor. - Poliklinische bevalling (zonder medische noodzaak)
Wil je gewoon voor de zekerheid of omdat je het prettiger vindt in het ziekenhuis bevallen, maar is er geen medische reden voor? Dan heet dat een poliklinische bevalling. Hierbij ben je niet ziek of in gevaar, maar wil je toch in het ziekenhuis zijn. Dit is vaak een stuk duurder. Hier komt geen volledige vergoeding bij kijken, tenzij je een aanvullende verzekering hebt.
Kosten bevalling ziekenhuis 2025
Wat kost bevallen in het ziekenhuis in 2025? De kosten van een ziekenhuisbevalling zijn afhankelijk van de reden waarom je daar bevalt. Is er een medische noodzaak, zoals een baby in stuitligging of zwangerschapsvergiftiging, dan worden de kosten volledig vergoed door de basisverzekering. Dit heet een klinische bevalling.
Beval je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis of geboortecentrum? Dan heet dit een poliklinische bevalling. Je zorgverzekeraar vergoedt €246 per dag (2024), maar als de kosten hoger zijn, betaal je het verschil zelf als eigen bijdrage. Voor een bevalling in een geboortecentrum bedraagt deze bijdrage maximaal €560,89 (2024). De eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling verschilt per ziekenhuis, dus informeer bij je zorgverzekeraar voor de exacte bedragen.
Bevalling ziekenhuis vergoeding zorgverzekering 2025
Bij een medische bevalling:
- De kosten van een bevalling in het ziekenhuis met medische indicatie worden volledig vergoed door de basisverzekering.
- Denk hierbij aan de kosten voor de artsen, verloskundige en de kamer waar je verblijft.
- Vergeet niet dat je hier wel je eigen risico over moet betalen als je dit nog niet hebt opgebruikt.
- Je betaalt geen eigen bijdrage bij een bevalling met medische indicatie.
Bij een poliklinische bevalling:
- Wordt niet altijd volledig vergoed. Je basisverzekering betaalt alleen een klein deel.
- Het deel dat je zelf moet betalen, heet de eigen bijdrage en die is in 2025 ongeveer 400 tot 450 euro.
- Maar als je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat deze eigen bijdrage wel wordt vergoed. Check je polis of bel je zorgverzekeraar even op voor de zekerheid.
Eigen risico bevallen in het ziekenhuis
Als je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie, wordt dit dus vergoed door de basisverzekering. Maar je hebt wel te maken met je eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat je zorgverzekering gaat betalen. Voor 2025 is het verplichte eigen risico 385 euro. Heb je in dat jaar al andere zorgkosten gemaakt, zoals ziekenhuisbezoeken of medicijnen, dan kan het zijn dat je je eigen risico al hebt opgebruikt. Zo niet, dan krijg je dus nog een rekening hiervoor. Poliklinische bevallingen vallen niet onder het eigen risico, maar hebben wel die eigen bijdrage van zo’n 400 euro.
Eigen bijdrage ziekenhuis bevalling 2025
Bij een bevalling in het ziekenhuis met een medische noodzaak betaal je geen eigen bijdrage in 2025. Bij poliklinische bevallingen geldt wel een eigen bijdrage van zo’n 400 euro.
Vergoeding ziekenhuisbevalling aanvullende verzekering
Als je poliklinisch wilt bevallen, maar geen zin hebt om die eigen bijdrage te betalen, dan kan een aanvullende zorgverzekering 2025 een slimme optie zijn. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage (of een deel ervan). Let wel op: dit hangt af van welke verzekering je hebt. Soms vergoeden ze bijvoorbeeld alleen een deel van de eigen bijdrage of bepaalde ziekenhuizen. En nee, helaas worden de luxe suites met spa en regendouche meestal niet vergoed.
Wat is een kraamhotel of geboortecentrum?
Sommige ziekenhuizen hebben een speciale afdeling die meer lijkt op een hotel dan een ziekenhuis. Dat klinkt fijn, toch? Dit heet een kraamhotel of geboortecentrum. Je hebt hier alle medische voorzieningen bij de hand, maar het voelt net even wat gezelliger en huiselijker dan een standaard ziekenhuiskamer. Handig als je wel die veiligheid van het ziekenhuis wilt, maar het thuisgevoel niet wilt missen.
Wordt bevallen in kraamhotel of geboortecentrum vergoed?
In de meeste gevallen geldt hier dezelfde regel als bij een poliklinische bevalling. Geen medische indicatie? Dan betaal je de eigen bijdrage, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die het vergoedt.
Wanneer moet je bijbetalen?
Als je zonder medische indicatie kiest voor het ziekenhuis, krijg je dus te maken met een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is er omdat je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, terwijl dat medisch gezien niet per se nodig is. Het kan zijn dat je aanvullende verzekering dit dekt, maar dat is niet altijd het geval. Het is belangrijk om dit goed na te kijken vóórdat je gaat bevallen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
En natuurlijk moet je, zoals eerder gezegd, bij een bevalling met medische noodzaak rekening houden met je eigen risico. Dit geldt voor alle behandelingen die onder de basisverzekering vallen, dus ook voor een ziekenhuisbevalling.
Thuis bevallen kosten 2025
Kies je er juist voor om thuis te bevallen? Goed nieuws: dit kost je niks extra’s! Je hebt natuurlijk wel een verloskundige nodig, en deze wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft dan geen eigen bijdrage te betalen, en je hebt ook niks met je eigen risico te maken. Dit is dus een voordelige optie, maar alleen als je je er prettig bij voelt. Niet iedereen wil of kan thuis bevallen, dus kies vooral waar jij je het beste bij voelt.
Samengevat:
- Medische noodzaak? Helemaal vergoed door je basisverzekering, maar let op je eigen risico.
- Geen medische noodzaak? Je betaalt een eigen bijdrage van ongeveer 400-450 euro, tenzij je aanvullende verzekering dit vergoedt.
- Kraamhotel of geboortecentrum? Dezelfde regels als een poliklinische bevalling, dus eigen bijdrage tenzij vergoed door aanvullende verzekering.
- Thuis bevallen? Helemaal gratis, de verloskundige wordt vergoed.
Conclusie vergoeding bevallen in het ziekenhuis 2025
Als je zwanger bent, is het slim om even te bellen met je zorgverzekeraar en te checken hoe het zit met jouw vergoedingen. Kijk vooral naar wat je basisverzekering dekt, en of je aanvullende verzekering bepaalde extra kosten kan vergoeden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je straks niet voor onverwachte rekeningen te staan als je net lekker met je baby thuis bent.
Kortom: goed geregeld, goed voorbereid, en jij kunt ontspannen naar de bevalling toeleven!