Zorgverzekeraar dwingt ziekenhuizen te stoppen

Zorgverzekeraar wil ziekenhuizen stoppen

De patiënten die in aanmerking komen voor een operatie voor kanker aan de weke delen (dit zijn spieren en bindweefsels), kunnen binnenkort nog enkel terecht in 28 van de 92 ziekenhuizen in Nederland. Deze laatstgenoemde operatie was vorig jaar nog beschikbaar in maar liefst 61 Nederlandse ziekenhuizen. De operatie is één van de tien ingewikkeldste operaties die de kleinere ziekenhuizen dit jaar hebben moet afstoten. De reden hiervan is dat ze niet aan de hoge kwaliteitsnormen bleken te voldoen.

Een ander voorbeeld van het bovengenoemde is; De patiënten die een operatie dienen te ontvangen wegens obesitas kunnen dit enkel nog maar in 18 van de 92 Nederlandse ziekenhuizen. Vorig jaar konden deze patiënten nog gebruik maken van 26 ziekenhuizen. Na een overleg met de Nederlandse zorgverzekeraars worden de operaties van de weke delen en obesitas niet meer aangeboden in deze ziekenhuizen, dit is naar buiten gebracht door Zorgverzekeraars Nederland. De ontwikkeling hiervan is het begin van een grote herschikking, die plaats vindt in de ziekenhuiszorg. De Verzekeraars zijn er blij mee, zegt ZN-beleidsadviseur Sjoerd Terpstra : ‘Wij willen dat patiënten verzekerd zijn van de beste zorg. Dat zijn ze als ingewikkelde ingrepen geconcentreerd zijn in een beperkt aantal ziekenhuizen. Kleine ziekenhuizen krijgen geen contract meer met verzekeraars voor deze ingrepen’.

De patiënten van deze behandelingen zullen dus in de toekomst verder moeten reizen voor hun operatie. Vanaf vandaag kunnen de patiënten op de website van Zorgverzekeraars Nederland inzien bij welk ziekenhuis ze terecht kunnen voor hun operatie. Daarnaast kunnen de patiënten ook de kwaliteitsnormen inzien van de operatie. Deze laatstgenoemde normen zijn opgesteld door de wetenschappelijke verenigingen van artsen. Aan het eind van afgelopen jaar werden de eerste diagnoses opgesteld, voor maar liefst 8 ingrepen van 8 diagnoses, enkele hiervan waren borst en slokdarmkanker. Naast deze operaties zijn er nu nog 10 nieuwe ingrepen bij gekomen.

Één van de meest belangrijke kwaliteitscriteria is het volume van een ziekenhuis: doet dat ziekenhuis die operatie vaak genoeg om er voldoende ervaring mee op te bouwen? Zo zijn er in Nederland bijvoorbeeld 29 ziekenhuizen die maar 5 keer per jaar een patiënt opereren met bijnier problemen, deze ziekenhuizen zijn dan nu ook gestopt met het aanbieden van deze operatie. De beoordeelde ingrepen die niet meer uitgevoerd mogen worden zijn onder andere; hartklep interventie (in 16 ziekenhuizen), dotteren (31 ziekenhuizen die allemaal aan de normen bleken te voldoen) en schildklier aandoeningen (nog 70 ziekenhuizen).

De wetenschappelijke verenigingen die hierbij betrokken zijn, tellen voor vele tientallen operaties nog enorme normen op. De zorgverzekeraars en de inspecties nemen deze over. Op een korte termijn zullen de patiënten in de kleine ziekenhuizen nog terecht kunnen voor de basiszorg en de veelvoorkomende operaties, zoals bijvoorbeeld een staaroperatie. Het idee achter deze normen is dat de patiënten beter een stukje verder kunnen reizen om in één keer goed geholpen te worden, dan dat ze in de buurt minder goed geholpen worden.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.