Al jaren worden de alternatieve geneeswijzen bekritiseert, de een gelooft er heilig en wijst naar de (toenemende) wetenschappelijke bewijzen. De andere denkt er het zijne van en verwijst deze behandelwijze naar het rijk der fabelen. Zorgverzekeraars zitten al jaren in de knel met de vergoedingen naar deze behandelaars. Sommige van deze behandelaars rekenen forse bedragen en zijn niet eens aangesloten zijn bij een beroepsgroep en / of vereniging.
In Duitsland zien we nu dat de minister aldaar de alternatieve behandelingen en geneesmiddelen uit de zorgverzekering wil halen, dit zou een besparing opleveren van “slechts” 50 miljoen op het totaal van de miljardenbegroting in Duitsland. Hoe zit het in Nederland met de vergoedingen van alternatieve geneeswijzen? In dit artikel nemen vertellen wij waar je op moet letten en waar een behandelaar aan dient te voldoen.
Alternatieve geneeswijzen en het basispakket van de zorgverzekering
Vanuit het basispakket van de zorgverzekering komt geen vergoeding voor het gebruik van alternatieve geneeswijzen en / of geneesmiddelen. Hiervoor dient men apart een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Let op dat dit enorm verschilt per zorgverzekeraar, wat wij straks zullen toelichten waar je op dient te letten.
Alternatieve geneeswijzen vanuit de aanvullende zorgverzekering
Op een enkeling na hebben veel zorgverzekeraars een dekking voor de alternatieve geneeswijze in hun aanvullende zorgverzekering. Wel hebben al deze zorgverzekeraars hier bepaalde eisen aan waar een behandelaar aan dient te voldoen. Ook is het belangrijk dat je per polis goed controleert of de verschillende behandelingen niet onder een noemer vallen. Vaak is het namelijk zo dat alle alternatieve zorg onder een kop valt en dit ook geld voor de maximale vergoeding hiervoor. Dit wil dus zeggen dat als je naar verschillende alternatieve genezers gaat, de kosten voor deze behandelingen bij elkaar worden opgeteld van het maximaal uit te geven budget dat de zorgverzekeraar ter vergoeding geeft.
Let op de verzekeraars hanteren wel de volgende voorwaarden voor een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering:
- De behandelaar dient aangesloten te zijn bij een beroepsgroen en / of vereniging geldende voor de bepaalde behandelingen.
- De behandelaar werkt met een factuur waarop jouw gegevens zichtbaar zijn en hij werkt met de ABG-codes zoals gesteld zijn door de zorgverzekeraars.
- De zorgverzekeraars hanteren vaak een maximaal dagtarief voor een behandeling, kijk daarom vooraf goed wat jouw behandeling kost en wat de vergoedingen zijn van jouw polis.
Hoe kan je de alternatieve geneeswijzen meeverzekeren?
Eens per jaar, in de periode van 12 november tot en met 31 december kan men de zorgverzekering vergelijken in Nederland. In deze periode is het mogelijk om te wisselen van aanbieder. Je kunt dan eenvoudig gebruik maken van onze zorgvergelijker, waar een filter in zit waar je kunt aangeven wat jouw wensen zijn. Hier staat onder meer het filter voor alternatieve geneeswijzen, je kunt dan een selctie maken van de volgende vergoedingen:
- Geen vergoeding
- Een vergoeding van maximaal 200,- euro per jaar met een maximaal dagtarief van 25,- euro.
- Een vergoeding van maximaal 500,- euro per jaar met een maximaal dagtarief van 25,- euro.
- Een vergoeding van maximaal 200,- euro per jaar met een maximaal dagtarief van 40,- euro.
- Een vergoeding van maximaal 500,- euro per jaar met een maximaal dagtarief van 40,- euro.
- Een vergoeding van maximaal 700,- euro per jaar met een maximaal dagtarief van 40,- euro.
Vervolgens kun je in de resultaten de uitkomsten zien hoe de dekking is opgebouwd per zorgverzekeraar. Een enkele zorgverzekeraar heeft een hogere vergoeding per behandeling (tot maximaal 75 euro).