Borstreconstructies na kanker: vergoedingen onder druk

Borstreconstructies na kanker

Wist je dat veel vrouwen met borstkanker na hun behandeling voor een lastige keuze staan? Wil je wel of geen borstreconstructie? Het lijkt vaak een makkelijke keuze, maar in de praktijk blijkt dat dit voor veel vrouwen heel ingewikkeld is. En dan komt er nog iets bij kijken: wat wordt er eigenlijk vergoed?

Na borstkanker: Wat doe je met je borsten?

Na een borstamputatie kunnen vrouwen kiezen voor een borstreconstructie. Dit betekent dat de borst opnieuw wordt opgebouwd, meestal met een implantaat of vet uit je eigen lichaam. Veel vrouwen voelen de druk om hiervoor te kiezen, omdat ze zich misschien weer ‘compleet’ willen voelen. Maar is dit echt wat je wilt? En, belangrijker nog, hoe zit het met de kosten?

Wat wordt vergoed door zorgverzekeraars?

Een borstreconstructie na borstkanker wordt meestal vergoed door de zorgverzekering. Dit komt omdat het gezien wordt als een belangrijk onderdeel van het herstel. Voor je mentale gezondheid kan het fijn zijn om weer borsten te hebben, vinden veel artsen. Maar niet alles rond de behandeling wordt gedekt.

Stel dat je kiest voor lipofilling, waarbij vet uit je buik wordt gehaald en in je borst wordt gespoten om het litteken te verzachten. Dit klinkt misschien mooi, maar het vet sterft vaak voor een deel weer af. Dit betekent dat de behandeling meerdere keren moet gebeuren. En het vervelende nieuws? De kosten voor een buikwandcorrectie, die soms nodig is na lipofilling, worden vaak niet vergoed. Verzekeraars vinden dat niet ‘medisch noodzakelijk’.

Veel vrouwen zitten hier enorm mee. Zij zien dit als een essentieel onderdeel van hun herstel. Toch moeten ze soms flinke bedragen zelf betalen. Dit roept de vraag op: waarom wordt de ene operatie wel vergoed en de andere niet?

Borsten zijn meer dan uiterlijk

In Nederland hechten we veel waarde aan het uiterlijk van vrouwen, vooral aan borsten. Na een borstamputatie is de druk om weer ‘mooie borsten’ te krijgen vaak groot. Vrouwen voelen dat ze moeten kiezen voor een reconstructie, omdat ze anders misschien niet meer als ‘compleet’ of ‘vrouwelijk’ worden gezien.

Maar wie bepaalt dat? Waarom zou je plat niet net zo mooi kunnen vinden? Veel vrouwen realiseren zich niet dat ‘plat blijven’ een prima optie is. Het probleem? Artsen benoemen dit vaak niet als een echte keuze. Hierdoor weten vrouwen niet dat ze ook zonder reconstructie verder kunnen. Of dat dit ook helemaal goed kan voelen.

Plat blijven: waarom hoor je hier zo weinig over?

Het idee dat je per se een reconstructie nodig hebt, komt deels door onze samenleving. Borsten worden gezien als hét symbool van vrouwelijkheid. Maar is dat wel terecht? Veel vrouwen die na een borstamputatie besluiten om ‘plat’ te blijven, voelen zich net zo zelfverzekerd. Sterker nog, sommige vrouwen geven aan dat ze na hun amputatie juist veel sterker in hun schoenen staan.

De keuze om geen reconstructie te doen, is er dus wel degelijk. Het probleem is alleen dat veel vrouwen zich daar niet bewust van zijn. In de spreekkamer wordt er vaak direct over reconstructies gepraat, maar plat blijven wordt amper genoemd. En dat moet anders, vinden veel vrouwen en artsen.

Waarom kiezen vrouwen vaak voor een reconstructie?

Veel vrouwen voelen zich gedwongen om te kiezen voor een borstreconstructie. Ze willen er weer ‘normaal’ uitzien en denken dat ze hun borsten terug moeten krijgen om zich weer compleet te voelen. Maar het gaat niet altijd alleen om hoe je eruitziet. Soms worden vrouwen ook op andere manieren beïnvloed.

De meningen van familie en vrienden spelen ook een grote rol. “Je ziet er zonder borsten vast niet meer mooi uit,” of “Het voelt vast raar om geen borsten te hebben,” zijn opmerkingen die vrouwen vaak horen. Dit kan hen het gevoel geven dat ze niet anders kunnen dan een reconstructie ondergaan, ook al twijfelen ze diep van binnen.

Vergoedingen: hoe zit dat eigenlijk?

Je hebt dus de keuze: een reconstructie of plat blijven. Maar hoe zit het met de kosten? Een reconstructie wordt in de meeste gevallen door de verzekering betaald. Dit komt doordat het gezien wordt als een noodzakelijke stap in het herstelproces. Vooral voor de mentale gezondheid, zeggen de artsen.

Maar let op: niet alles wordt vergoed. Als je bijvoorbeeld kiest voor lipofilling (waarbij vet uit je buik in je borst wordt gespoten), kan het zijn dat je voor een deel zelf moet betalen. Dat voelt heel oneerlijk, vooral omdat dit vaak nodig is om de littekens te verzachten of om je zelfvertrouwen terug te krijgen. En een buikwandcorrectie, die vaak nodig is na meerdere keren lipofilling? Die moet je helemaal zelf betalen. Waarom? Omdat zorgverzekeraars dit niet zien als ‘medisch noodzakelijk’. Veel vrouwen vinden dit onterecht.

Vrouwen zijn meer dan hun borsten

Het is belangrijk dat vrouwen goed nadenken over wat ze willen na een amputatie. De druk om voor een reconstructie te kiezen, kan enorm zijn. Maar het allerbelangrijkste is dat de keuze echt bij de vrouw zelf ligt. Vrouwen zijn zoveel meer dan hun borsten, en het is aan hen om te beslissen wat ze willen – met of zonder reconstructie.

Wat moet er veranderen?

Vrouwen moeten meer ruimte krijgen om na te denken over hun keuze. En de opties moeten eerlijk op tafel liggen. Dat betekent dat artsen niet alleen moeten praten over reconstructies, maar ook over plat blijven. Het is tijd dat we meer open worden over deze keuze, zowel in de spreekkamer als in de maatschappij.

Bovendien moet er meer aandacht komen voor de kosten van reconstructies en alles wat daarbij komt kijken. Vergoedingen moeten eerlijker worden verdeeld, zodat vrouwen niet voor onaangename verrassingen komen te staan als ze eenmaal een keuze hebben gemaakt.

Borstreconstructies na kanker

Conclusie: De keuze is aan jou

Of je nu kiest voor een reconstructie of ervoor kiest om plat te blijven, het belangrijkste is dat jij je goed voelt over je beslissing. Laat je niet opjagen door de meningen van anderen, de druk vanuit de samenleving, of zelfs door je arts. Jij weet wat het beste voor jou is. Neem de tijd, vraag om alle informatie, en maak dan een keuze waar jij achter staat. Want uiteindelijk gaat het om jou – en niet om wat anderen van je verwachten.

Dit artikel is geschreven door:
Amber is verzekeringsexpert in hart en nieren. Ze heeft de afgelopen 4 jaar bij Geld.nl gewerkt en is een echte zorgverzekeringspecialist. Naast het schrijven van teksten houdt ze zich bezig met onderzoeken en verschijnt ze regelmatig als expert in de media.

Bekijk Amber op Linkedin.
Zorgverzekering vergelijken