X

Een bril voor je kind uit het basispakket?

Diverse organisaties en patiëntenverenigingen op het gebied van oogzorg, hebben vandaag de noodbel geluid naar minister Fleur Agema. Zij deden dit tijdens het symposium van Stichting Blindenhulp, dit meldt “Trouw”. Zij vragen hier om de brillen van kinderen te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Zij lopen namelijk steeds vaker tegen het probleem aan dat ouders de brillen niet kunnen betalen. Zij spreken hier over 28.000 ouders per jaar die op de kosten vastlopen!

Meer kosten en kansongelijkheid bij uitstel brillen voor kinderen.

Wat zij zien in het onderzoek is dat ouders de koop uitstellen. Geven bepaalde regels aan de kinderen mee, zoals je mag hem alleen binnen dragen. Of komen zelfs niet terug op een hercontrole vanwege de kosten van de bril. Dit resulteert volgens hen in ongelijkheid. Een kind komt minder goed mee op school, lopen hierdoor sneller vast. Maar ook dat ze uiteindelijk klachten krijgen van ernstige bijziendheid en een lui oog. Dan komen we op het punt waar de extra kosten vandaan komen. Een kind moet uiteindelijk naar de oogarts en maakt (veel meer) kosten dan wanneer zij de bril op de juiste wijze, volgens de instructies, zouden dragen.

Is een kind verzekerd voor een bril?

Brillen, al dan niet voor een kind zijn niet standaard verzekerd vanuit de basisverzekering. Op dit moment zijn er strenge regels wanneer jouw kind een vergoeding kan krijgen voor zijn bril namelijk:

  • Sterke bijziendheid (meer dan -6 dioptrieën).
  • Afwijkingen van meer dan 10 dioptrieën.
  • Sterke cilindervorming (vanaf 4 dioptrieën).
  • Je kind heeft last van scheelziendheid
  • Postoperatieve lensafwijkingen.
De organisaties vragen dan nu ook om deze medische indicaties goed te bekijken. Zij stellen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een kind al functioneel slechtziend zou zijn bij een afwijkingen van 1.5 dioptrie.

Wat is de vergoeding voor een kinderbril?

Op dit moment krijg je enkel een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Dat wil zeggen dat indien jij een aanvullende dekking voor een bril bezit. En jij je kind hebt meeverzekerd op jouw polis. Jij een vergoeding kan krijgen voor brillen. Als voorbeeld in jouw polisvoorwaarden staat 100,- vergoeding voor brillen en lenzen. Dan geldt dit dus wel voor beiden en kun je maar eenmalig 100 euro terug verwachten van de zorgverzekering.

Ook zien we terug dat een aanvullende zorgverzekering afsluiten puur voor een (kinder)bril niet rendabel is. Het is namelijk zo dat dit vaak in een aanvullend pakket zit waar nog meer zaken aan toegevoegd zijn zoals fysiotherapie etc. Gebruik je dit niet en neem je dit enkel voor de bril dan kom je vaak uit op 10 euro per maand aan kosten. Ofwel je krijgt 100 euro terug voor iets waar je 120 euro voor betaald.

Je kan zodra de zorgpremies bekend zijn gebruik maken van onze zorgvergelijker, wil je kijken of de vergoeding voor een bril al dan niet in combinatie met overige zaken bij jou past. Kun je dit vanaf 14 november weer vergelijken voor de zorgverzekering van 2025.

Categories: Nieuws
Leon Schouten: Leon is mede eigenaar van ZorgverzekeringWijzer.nl. Hij is een echte zorgverzekeringspecialist en heeft meer dan 17 jaar ervaring in deze branche. Naast het schrijven van teksten houdt hij zich bezig met onderzoeken en verschijnt hij regelmatig als expert in de media. Bekijk Leon op <a href="https://www.linkedin.com/in/leonschouten072/">Linkedin</a>.

ZorgverzekeringWijzer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en zorgen we ervoor dat de partijen waarmee we samenwerken de ingevulde data kunnen zien zodat je sneller je zorgverzekering kan afsluiten.