Zorgverzekeraars hebben voorwaarden over de betalingen door verzekeringnemers. Betaal je zorgpremie of eigen risico niet of te laat dan rekenen zij:
- Administratiekosten
- Invorderingskosten
- Wettelijke rente
Schuldenexpert André Moerman deed in 2024 onderzoek naar de voorwaarden van zorgverzekeraars. Hij onderzocht acht gerechtelijke uitspraken bij achterstallige betalingen van honderdduizenden verzekeringnemers. Daarbij ontdekte hij dat verzekeringnemers jarenlang onterecht deze bovenstaande kosten betaalden.
Deze verzekeringnemers waren uiteraard gewoon verplicht om op tijd de premie en het eigen risico te betalen. Doen zij dit niet, mogen zorgverzekeraars extra kosten in rekening brengen. Maar vier grote zorgverzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, hadden deze plichten niet goed omschreven in de voorwaarden.
Wat ontbrak in deze voorwaarden?
- De hoogte van de incassokosten
- Er staat niet omschreven dat er eerst een aanmaning zonder bijkomende kosten volgt
Door het gebrek aan deze informatie besloot de kantonrechter dat de incassokosten onterecht zijn opgelegd.
De wet volgen
Rechters bij verschillende rechtbanken trekken één lijn, aldus Charlotte Pavillon, hoogleraar consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorwaarden moeten duidelijk zijn voor verzekeringnemers. Er mogen geen kosten worden opgelegd die afwijken van de wet.
Alleen verzekeringnemers waarbij de schuld door rechters werden behandeld, kregen kwijtschelding van de onterechte incassokosten. André Moerman vindt dat deze consumentenbescherming voor alle zaken moet gelden. Hij verwacht hierin meer oplettendheid van rechters.
Het CAK bij betalingsachterstanden
Zorgverzekeraars zijn verplicht betalingsachterstanden te melden bij het Centraal Administratiekantoor (CAK). Dit doen zij bij minimaal 6 maanden betalingsachterstand. In 2023 werden 178.916 verzekerden om deze reden aangemeld bij het CAK. In 2024 zijn dit er al 184.000. Het aantal keren dat er in de periode voor deze aanmelding al incassokosten werden opgelegd, is nog veel hoger.
Uitspraak onterechte incasso, en dan?
Verzekeringnemers die door de rechtbank vrij werden gepleit van incassokosten, weten nog niet hoe. André Moerman oppert bijvoorbeeld om extra incassokosten in mindering te brengen op de achterstallige premie of eigen risico. Nog niet alle rechtbanken en de hogere rechter hebben hier een eenduidig oordeel over gegeven. “Zorgverzekeraars zouden naar jurisprudentie moeten zoeken”, adviseert Charlotte Paviljon.
Voorwaarden aangepast
De zorgverzekeraars hebben in 2024 de omschrijving van de voorwaarden volgens de wet aangepast. Incassokosten die sindsdien worden opgelegd, zijn wél volgens de voorwaarden.
Bron: NOS