Aantal mensen met premieachterstand neemt toe

premie achterstand zorgverzekering

Het aantal mensen met een premieachterstand op de zorgverzekering blijft stijgen. Vorig jaar hadden 179.000 een achterstand in de betaling. Dit jaar is dat al toegenomen tot 184.500 mensen, volgens de cijfers van het Centrale Administratie Kantoor (CAK). Het gaat hierbij om mensen die al langer dan 6 maanden  de premie niet op tijd hebben betaald.

“Het is een schrijnende zaak dat mensen het echt niet meer kunnen betalen. Vaak tegen het einde van het jaar zie ik in het ziekenhuis dat mensen wachten tot januari vanwege het eigen risico. Door te wachten schuiven ze die kosten dan door. Echter met gezondheidsklachten moet je niet wachten en al helemaal niet als dit veroorzaakt wordt door financiële prikkels. Vervolgens zien we dan dat de kosten per saldo hoger zijn. Gelukkig gaat de opzet van het eigen risico veranderen, dit maakt de zorg in ieder geval iets toegankelijker. Nu nog de prijzen van de zorgpremie omlaag zodat we eerder kunnen helpen en gezamenlijk minder kosten maken per patiënt!” aldus eigenaar en verpleegkundige Frans Kooning.

Wat is het CAK en wanneer word je aangemeld?

Het CAK is het orgaan dat is aangesteld door de overheid / Belastingdienst voor het innen van de zorgpremie. Dit gebeurt pas zodra je een premieachterstand hebt van meer dan 6 maanden. Je valt dan onder de noemer “wanbetaler” en bent niet met je zorgverzekeraar tot een regeling gekomen.

Op het moment dat je zorgverzekeraar je bij het CAK  aanmeldt, is er al veel gebeurd. In de maanden hiervoor heeft je zorgverzekeraar vaak al contact met je proberen op te nemen. Dit doen zij om te kijken of ze een betalingsregeling met je kunnen treffen om de achterstand weg te werken. Is dit niet gelukt of is er simpelweg geen geld beschikbaar, dan gaat dit over naar het CAK.

Het CAK kijkt dan hoe zij dit geld alsnog kunnen innen. Dit kan zijn via je uitkering of via het loon dat je ontvangt. Let op hierbij verandert wel je zorgverzekering. Je blijft namelijk altijd een zorgverzekering houden. Maar na een aanmelding geldt dit alleen voor het basispakket en niet meer voor aanvullende dekkingen. Ook zijn de kosten voor de zorgverzekering via het CAK hoger dan de normale kosten van het basispakket. Vanaf 1 juli 2024 is deze premie vastgesteld op 165 euro per maand. Het kost je dus in feite alleen maar meer geld als je wordt aangemeld. Probeer dit dus ten alle tijden te voorkomen en ga in gesprek met je zorgverzekeraar.

Het aantal mensen die de premie niet meer konden betalen waren tot 2022 in de dalende trend. Echter zien we sinds die tijd weer een stijging, zie ook de tabel hieronder.

premie achterstand zorgverzekering

De zorgpremie stijgt, maak jij je zorgen?

De zorgpremie 2025 stijgt. Zorgverzekeraar DSW heeft als vandaag als eerste de prijzen van het basispakket in 2025 bekend gemaakt. Een stijging van 9,50 euro per maand. Dit bedrag bleek noodzakelijk te zijn om de kosten te dekken. De overheid gaat op het moment dat er meer premies bekend zijn kijken naar de zorgtoeslag. De overheid past dan de toeslag aan naar mate zij een inzicht hebben in de prijzen van de zorgverzekeraars.

Wat kun jij doen om problemen te voorkomen?

  1. Vanaf 14 november kun je de zorgverzekeringen vergelijken, wellicht past er een andere polis beter bij je wensen en is deze goedkoper dan je huidige polis.
  2. Breng realistisch je wensen in kaart en verzeker wat nodig is. Vaak is een bril of uitgebreide tandartsdekking een sigaar uit eigen doos.
  3. Vraag zorgtoeslag aan, wil je weten wat dit is en hoe je dit aanvraagt? 
  4. Bekijk de mogelijkheden van een gemeentepolis. Let op: soms kan het zijn dat een basispakket goedkoper is dan de polis via jouw gemeente.
  5. Ga in gesprek met je zorgverzekeraar als je een betalingsachterstand hebt. Op het moment dat je namelijk bij het CAK bent aangemeld, kun je niet van zorgverzekering overstappen.

Wanneer worden de andere premies bekend?

Zoals beschreven hebben de zorgverzekeraars de tijd tot 12 november om de premie bekend te maken. Vanaf 14 november kun je weer gebruik maken van onze zorgvergelijker. In de tussentijd houden wij je op de hoogte van alle actualiteiten en ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering.

Dit artikel is geschreven door:
Femke is verzekeringsexpert binnen ZorgverzekeringWijzer.nl. Ze is een echte zorgverzekeringspecialist en heeft meer dan 16 jaar ervaring. Naast het schrijven van teksten houdt ze zich bezig met onderzoeken en verschijnt ze regelmatig als expert in de media.

Bekijk Femke op Linkedin.