Wanneer krijg ik mijn medicatie vergoed?

Medicijnen die worden voorgeschreven door een medisch specialist of huisarts worden in veel gevallen vergoed door je zorgverzekering. Echter, er zijn situaties waarin je mogelijk zelf een deel moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Eigen bijdrage: Sommige medicijnen vallen niet volledig onder de vergoeding, waardoor je een eigen bijdrage moet betalen.
  • Eigen risico: De kosten van medicijnen worden vaak verrekend met het verplichte eigen risico van je zorgverzekering, tenzij je dit al hebt voldaan.

In dit artikel leggen we precies uit wanneer je een vergoeding kunt verwachten en welke kosten je zelf moet dragen.

Medicijnvergoeding vanuit het basispakket

De meeste medicijnen worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Dit betekent dat je hier in principe niets voor hoeft te betalen, mits je gebruikmaakt van het preferente middel dat door jouw zorgverzekeraar is aangewezen. Houd er wel rekening mee dat deze kosten vaak onder het eigen risico vallen.

Heb je een ander merk medicijn nodig, bijvoorbeeld omdat je niet tegen bepaalde stoffen kunt? Dan kun je via je medisch specialist een indicatie aanvragen. Met een goedgekeurde indicatie wordt ook dit alternatief meestal vergoed door je zorgverzekeraar

Welke kosten kan je verwachten voor de medicijnen?

  • Als je gebruik maakt van medicatie binnen het basispakket geldt altijd het eigen risico van de zorgverzekering. Voor het jaar 2025 is dit vastgesteld op 385,- per jaar.
  • Soms betaal je een eigen bijdrage voor de medicatie, dit is vastgesteld op maximaal 250 euro per jaar.

Wanneer betaal je de eigen bijdrage voor medicijnen?

Sommige medicijnen vallen niet onder het basispakket, indien dit zo is dan dien je een eigen bijdrage te betalen in de volgende gevallen:

  • Medicijnen die niet volledig vergoed worden: Sommige medicijnen vallen niet onder de volledige vergoeding van je zorgverzekering. In dat geval moet je een eigen bijdrage betalen. Dit geldt vaak voor dure medicijnen die buiten het preferente middel vallen, of voor middelen die in het aanvullende pakket zitten.
  • Geneesmiddelen uit het preferente middel pakket: Zorgverzekeraars hebben vaak een lijst van ‘preferente’ medicijnen, die ze voordeliger aanbieden. Als je een ander merk nodig hebt dan het preferente middel (bijvoorbeeld om medische redenen), kan er een eigen bijdrage gevraagd worden. Dit gebeurt vaak wanneer je niet tegen bepaalde stoffen kunt.
  • Geneesmiddelen die niet in het basispakket zitten: Sommige medicijnen vallen buiten het basispakket van de zorgverzekering, bijvoorbeeld medicijnen voor ziektes die niet worden gedekt. In dat geval kan een eigen bijdrage of volledige betaling van de kosten aan de orde zijn.

Kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten?

Er zijn een aantal verzekeraars die een aanvullende dekking hebben voor de medicijnkosten tot die 250,- euro per jaar. Wel geldt hier vaak een uitzondering op de medicatie behorende bij ADHD. Je kunt eenvoudig je zorgverzekering vergelijken via onze zorgvergelijker, je ziet dan direct welke zorgverzekeraars een aanvullende dekking hebben voor medicatie. Kom je er niet uit, laat het ons weten!

Tip! Gebruik je niet vaak de medicatie, dan is het soms raadzaam om nog in december een voorraad te behalen als je dit jaar al je kosten hebt gemaakt!

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.
Zorgverzekering vergelijken